Bitcoin ordinali obaraju dnevne rekorde u zapisima, ali trgovina pada u sunovrat.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Bitcoin ordinalne natpise dostigle su novi dnevni rekord od preko 422.000, ali trgovački volumeni su pali u julu zbog niže cene i manje kupaca.

Bitcoin ordinalne natpise su se velikom brzinom oporavile u julu, ali prodajni volumeni izraženi u dolarima su se srozali jer potražnja opada.

Čak iako je 30. jula zabeležen novi dnevni rekord sa preko 422.000 natpisa, prema jednoj Dune Analytics kontrolnoj tabliprodajni volumeni za Bitcoin NFT-ove će završiti skoro 50% niže nego prošlog meseca.

Ordinali, koji su lansirani u januaru, omogućavaju kreiranje NFT-ova na Bitcoinu putem procesa koji je nazvan “natpis”.

Dnevni volumen Bitcoin natpisa. Izvor: Dune

Trgovački volumen Bitcoin ordinala

Podaci o trgovanju CryptoSlam! pokazuju da će trgovački volumen Bitcoin ordinala u julu verovatno iznositi oko 65 miliona dolara, što je skoro 50% manje u odnosu na jun kada su volumeni bili blizu 120 miliona dolara.

Prosečna prodajna cena i broj kupaca takođe su se smanjili tokom perioda na oko 460 dolara po ordinalu i otprilike 27.000 jedinstvenih kupaca, što je manje u odnosu na 604 dolara po Bitcoin NFT-ovima sa preko 54.000 kupaca.

Skok u broju natpisa u julu uprkos smanjenom trgovanju verovatno je rezultat Luminex-a, platforme za lansiranje ordinala, koja je objavila modifikovan BRC-20 standard ranije ovog meseca koji pomaže smanjenju naknada povezanih sa natpisima, rekla je analitičarka The Block Research Rebecca Stevens.

Trgovački volumen Bitcoin ordinala. Izvor: CryptoSlam!