Cena bitkoina pada ispod 30.000 dolara usled negativnih signala.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Cena bitkoina je pala ispod 30.000 dolara dok futures pokazuju medveđe signale, rekao je analitičar.

Cena bitkoina je pala ispod 30.000 dolara u utorak, pri čemu je nekoliko faktora uticalo na performanse digitalne imovine. 

Cena najveće kriptovalute na svetu pala je za 0,6% u proteklih 24 sata na 29.852 dolara prema CoinGecko.

Dok bikovi fokusiraju na tri ključna aspekta za dugoročno zadržavanje i akumulaciju, uključujući događaj smanjenja bitkoina, potencijalno odobrenje spot bitkoin ETF-ova i spekulacije o smanjenju kamatnih stopa sledeće godine, jedan analitičar veruje da se pritisak na pad cene katalizuje mogućom prodajom zaplenjenog bitkoina američke vlade.

Da li će biti prodato više bitkoina sa Silk Road-a?

12. jula, američko Ministarstvo pravde je izazvalo spekulacije tako što je navodno prenelo 300 miliona dolara u BTC na nove adrese u dve transakcije.

“Mislim da je ovo smanjenje cene uglavnom pokrenuto futures cenama koje pokazuju medveđe signale, uglavnom zbog vesti da američka vlada navodno priprema prodaju bitkoina u vrednosti od oko 300 miliona dolara”, rekao je nezavisni analitičar digitalne imovine Konstantin Anisimov za The Block. “Verujem da tržište očekuje da se to dogodi vrlo brzo.”

“Ukupni dnevni obim trgovanja bitkoinom trenutno je manji od 2 milijarde dolara”, dodao je. “Pretpostavka mi je da je deo toga pranje novca. Dakle, prodaja bitkoina u vrednosti od 300 miliona dolara će rezultirati negativnim kretanjem cene.”

Međutim, analitičar očekuje da će svaki pad biti kratkotrajan i da će biti praćen korekcijom cene.

Iako bitkoin istorijski pokazuje inverznu korelaciju sa indeksom američkog dolara, nije uspeo da se valorizuje nakon nedavnog pada DXY od oko 2,3%. 

“Veza između BTC i DXY će teško dugo trajati”, rekla je Noelle Acheson, autor Crypto is Macro Now newslettera. “Nije samo to što je američki dolar denominacija u najčešće citiranom paru za kripto imovinu, i kada denominacija vrednosti dolara padne, odnos raste, sve ostalo je jednako, već i to da slabiji dolar povećava globalnu likvidnost tako što daje vlasnicima američkog dolara širom sveta više prostora za disanje.”