Cena bitkoina se ne menja nakon što je Banka Japana donela restriktivnu monetarnu politiku.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Cena bitkoina je ostala nepromenjena nakon što je Banka Japana objavila da će popustiti kontrolu krivulje prinosa.

Cena bitkoina je ostala nepromenjena u petak nakon što je Banka Japana objavila diskretan način za pooštravanje monetarne politike, što je izazvalo potrese na finansijskim tržištima.

Najveća digitalna imovina na svetu po tržišnoj kapitalizaciji porasla je 0,1% na 29.358 dolara u 12:45 po lokalnom vremenu, prema CoinGecko. Digitalna imovina se već više od mesec dana kretala u uskom rasponu između oko 29.000 i 31.500 dolara. 

BoJ je saopštila da će “sprovoditi kontrolu krivulje prinosa sa većom fleksibilnošću, što se tiče gornje i donje granice raspona, a ne kao strogih ograničenja”. Odluka je ukazala na mogućnost viših kamatnih stopa u produženom periodu, što može predstavljati izazov za rizičnu imovinu poput bitkoina.

Banka Japana popušta kontrolu krivulje prinosa

Odluka BoJ-a je uzdrmala tržišta u Aziji, pri čemu je Nikkei 225 zabeležio pad od 0,4%. Stoxx 600 u Evropi je otvorio niže, a prinosi državnih obveznica u regionu su porasli.

Vall Strit je porastao u petak nakon što je objavljeno da je inflacija manja od očekivane. Indeks cena lične potrošnje je u junu porastao za 3% u odnosu na isti period prethodne godine, što je najmanji rast u više od dve godine.

Potez BoJ-a daje mu mogućnost da poveća kamatnu stopu za 50 baznih poena na japanske državne obveznice sa rokom dospeća od 10 godina, čime se efektivno ukida centralna banka ograničenje kamatne stope od 0,5%. Prinosi na obveznice sa rokom dospeća od 10 godina su porasli na oko 0,57% nakon objave, što je najviše u skoro deceniju. 

Ova odluka dolazi nakon što je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda, Pierre-Olivier Gourinchas, izjavio u utorak da bi BoJ trebala da napusti kontrolu krivulje prinosa i pripremi se za buduće povećanje kamatnih stopa.