Danas obeležava osmi rođendan Ethereuma.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Dana 30. jula 2015. godine, Ethereum-ov gensis blok je prvi put učitan. 

Danas je osam godina od kada je Ethereum Fondacija najavila pokretanje svoje mreže.
 
Dana 30. jula 2015. godine, bivši CCO Ethereum Fondacije, Stephen Taul, napisao je zvanični blog post, objavljujući da je gensis blok mreže bio “učitan”.

“Tim za razvoj mi se pridružuje u zahvaljivanju svakome od vas na podršci tokom protekle godine i po. Nevjerovatno je vidjeti napredak koji se desio od tog skromnog prvog commit-a na Badnje veče 2013. godine”, navodi se u blogu. “Vizija cenzure-otpornog ‘svjetskog računara’ koji svako može programirati, plaćajući isključivo za ono što koristi i ništa više, sada je stvarnost.”

Od tog dana, Ethereum je porastao i postao drugi najveći blockchain ekosistem, a njegova osnovna imovina, ether, ima tržišnu kapitalizaciju od 227 milijardi dolara.

Ethereum su suosnovali niz prominentnih kripto figura, uključujući Vitalika Buterina, koji i dalje aktivno doprinosi mreži. Ostali suosnivači uključuju Gavina Wooda, Anthonyja Di Ioria i Josepha Lubina.

Vitalik Buterin je objavio uvodni Ethereum bijeli papir 2014. godine.