DoJ nastavlja da vrši pritisak da se opozove Bankman-Friedova kaucija, podnosi federalnom sudiji.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Američko Ministarstvo pravde sada je podnelo pismeni zahtev federalnom sudiji da povuče Sam Bankman-Friedovu kauciju.
  • Ovaj zahtev dolazi nakon što je osramoćeni osnivač FTX-a podelio privatni dnevnik bivšeg izvršnog direktora Alameda Research-a Caroline Ellison sa New York Times-om.

Tužioci Ministarstva pravde su podneli pismeni zahtev federalnom sudiji u petak u nameri da povuku Sam Bankman-Friedovu kauciju nakon što je osramoćeni osnivač FTX-a podelio privatne dnevnike bivše izvršne direktorke Alameda Research-a Caroline Ellison sa New York Times-om.

Pismeni zahtev sledi saslušanje koje je održano u sredu u federalnom sudu u Manhatanu, gde je tužilac Danielle Sassoon navodno izjavila “nijedan set uslova za puštanje ne može garantovati bezbednost zajednice”.

Nedelju dana ranije, Ministarstvo pravde je optužilo Bankman-Frieda da je procurio Ellisonin privatni dnevnik. Sassoon je sudu rekla da je Bankman-Fried pokušao “zastrašiti” Ellison i da je imao 100 poziva novinaru NYT-a.

Ministarstvo pravde tvrdi da Bankman-Friedovo deljenje Ellisoninog dnevnika sa NYT-om prevazilazi njegovo pravo da se javno brani. “Ono što optuženi ne sme da radi, a što je sada ponovio, jeste da pokušava korumpirati svedoke i ometati pravično suđenje putem pokušaja javnog uznemiravanja i sramoćenja”, navodi se u pismu podnetom u petak.

“Procurivanje Ellisoninih privatnih zapisa od strane optuženog je još jedan primer pokušaja optuženog da zastraši i korumpira Ellison u vezi sa njenim predstojećim svedočenjem na suđenju, kao i napor da utiče ili spreči svedočenje drugih potencijalnih svedoka na suđenju stvaranjem straha da će njihov najintimniji posao biti objavljen u medijima”, dodaje se u pismu.

Suđenje Bankman-Friedu trebalo bi da počne 2. oktobra 2023. godine.