Gensler odbija da kaže da li, ili kada, SEC može uložiti žalbu na odluku o Ripple-u.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Šef SEC-a nije želeo da kaže da li će komisija uložiti žalbu na odluku federalnog sudije u slučaju protiv Ripple Labs-a. 

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berzu, Gary Gensler, nije želeo da kaže da li će njegova agencija uložiti žalbu na odluku federalnog sudije u slučaju protiv Ripple Labs-a, niti kada će komisija doneti odluku o žalbi. 

Međutim, Gensler je ponovio delove sažetka odluke federalnog sudije sa kojima se složio tokom razgovora sa novinarima nakon pojavljivanja pred Senatskim odborom za odobravanje budžeta

“Delovi te odluke koji se odnose na institucionalne investitore, analiza Howey-a se odnosi na te institucionalne prodaje”, rekao je, referišući se na često citirani pravni presedan koji pomaže u definisanju investicije u hartiju od vrednosti koja zahteva određena obelodanjivanja u SAD-u. “To cenimo. Manje se odnosi na analizu Howey-a u vezi sa prodajom maloprodaje, ali ipak ćemo to razmotriti.” 

Na pitanje The Block-a o tumačenju kripto industrije odluke kao odbacivanja pristupa SEC-a prema digitalnim sredstvima, Gensler je odgovorio: “Nemam nikakve komentare na to”.

Gensler je takođe odbio da komentariše da li će odluka u slučaju Ripple naterati komisiju da obustavi tužbe protiv drugih kripto firmi dok se žalba ne reši. 

Igra čekanja

Žalba SEC-a može potrajati. Osim vremena koje može biti potrebno za pravnu analizu, osoblje mora predstaviti preporuke komisiji, a bipartitna komisija glasa o tome da li će nastaviti sa tužbom. Trenutna komisija ima tri demokrate i dva republikanca, što znači da ako Gensler i osoblje žele da ulože žalbu na deo odluke koji je išao protiv komisije, verovatno mogu ubediti većinu komisije da to učine. 

Ripple takođe može uložiti žalbu jer se njegovi izvršni direktori mogu smatrati odgovornim za učešće u nezakonitoj prodaji hartija od vrednosti. Sudija Analisa Torres, iz Okružnog suda SAD-a za Južni okrug Njujorka, presudila je da je prodaja XRP-a u vrednosti od preko 700 miliona dolara institucionalnim investitorima prekršila zakone o hartijama od vrednosti, ali da druge prodaje XRP-a to nisu. 

Žalba odluke Torres sa bilo koje strane biće upućena Drugom apelacionom sudu.