Milioni Curve DAO tokena ukradeni nekoliko minuta pre spasilačke misije belog šešira.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Milioni CRV tokena su ukradeni nekoliko minuta pre nego što je trebala da se sprovede misija belog šešira za zaštitu sredstava.
  • Ovo je deo serije napada koji se dešavaju danas.

Milioni curve DAO (CRV) tokena su ukradeni nekoliko minuta pre nego što je trebala da se sprovede misija belog šešira za spasavanje sredstava, prema podacima sa blockchaina i saradniku Curve-a, Bantegu.

crv/eth bazen je ispražnjen nekoliko minuta pre belohat operacije,” rekao je Banteg na Twitteru.

Trenutne procene sugerišu da je u napadu ukradeno 7 miliona CRV i 14 miliona dolara u wrapped ether (WETH). Tokeni su ukradeni iz CRV/ETH bazena na Curve Finance platformi. 

Bezbednosni analitičar BlockSec tvrdi da je novčanik koji je korišćen za napad finansiran sa kripto berze Binance. 

Curve Finance je decentralizovana berza (DEX) optimizovana za efikasno trgovanje stabilnim kriptovalutama. Nudi više bazena za trgovanje tokenima, uglavnom stabilnim kriptovalutama, ali i drugim tokenima.

Curve trenutno pati od ranjivosti koja utiče na više bazena, zbog greške u prethodnim verzijama Vyper programskog jezika. Pre ovog napada, 26 miliona dolara u tokenima je prebačeno sa više Curve bazena. To je uticalo na projekte kao što su JPEGd, Metronome i Alchemix. Do sada, ukupni odlivi sredstava povezani sa ovim sigurnosnim incidentom na Curve bazenima premašuju 41 milion dolara, prema BlockSec-u.

Izjava na Curve Discord-u kaže da su svi pogođeni bazeni sada iskorišćeni ili spaseni od strane belog šešira hakera i da su svi preostali bazeni sigurni.

Pad cene CRV-a

Cena CRV-a je danas pala dva puta. Prvo je pala sa 0,73 dolara na 0,70 dolara nakon ranijeg premeštanja sredstava, a zatim je ponovo pala na 0,64 dolara nakon poslednje krađe.

Novčanik povezan sa Majklom Egorovim, osnivačem Curve Finance-a, ima veliku poziciju kredita na DeFi platformi Aave koja je podržana velikom količinom CRV tokena. Prema podacima sa blockchaina, pozajmljuje se oko 60 miliona dolara u stabilnim kriptovalutama podržanim sa 180 miliona dolara u CRV tokenima. Ova pozicija može biti u opasnosti od likvidacije ako cena CRV-a dalje padne na oko 0,40 dolara.

Vlasnik novčanika je danas preduzeo neke korake kako bi smanjio rizik od likvidacije i prethodno je prilagođavao kredit i njegovu kolateralnu vrednost kada je bio u opasnosti od likvidacije.

Članak je ažuriran sa dodatnim informacijama o napadu i detaljima o poziciji kredita.