Nemačke vlasti istražuju Worldcoin projekat zbog privatnosti: Reuters

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Nemački regulator istražuje da li korisnici Worldcoin-a imaju “dovoljno i jasno” informacija o tome kako projekat koristi njihove osetljive biometrijske podatke, prenosi Reuters.

Bavarski državni ured za nadzor zaštite podataka istražuje kripto projekat Worldcoin od prošle godine zbog zabrinutosti kako bi osetljivi podaci mogli biti korišćeni, prenosi Reuters.

“Ove tehnologije na prvi pogled nisu ni uspostavljene ni dobro analizirane za specifičnu osnovnu svrhu obrade u oblasti prenosa finansijskih informacija”, citira Reuters predsednika regulatora, Majkla Vila. Bavarski regulator je vodeći organ koji proučava Worldcoin u skladu sa pravilima za zaštitu podataka Evropske unije.

Vil je dodao da je pristanak još jedan veliki rizik, kao što je to da li korisnici imaju “dovoljno i jasno” informacija o tome kako Worldcoin koristi njihove osetljive biometrijske podatke.

Nemačke vlasti istražuju Worldcoin od novembra

Nemačke vlasti istražuju Worldcoin od novembra jer matična kompanija Worldcoin, Tools for Humanity, ima podružnicu u zemlji. Francuski kao i britanski regulatori takođe su istraživali prikupljanje i korišćenje privatnih podataka od strane Worldcoin-a. 

Worldcoin je lansiran u Nemačkoj 29. juna, koristeći popularnu platformu za autentifikaciju i autorizaciju Okta Auth0. “Orbovi” Worldcoin-a koji skeniraju iris pojedinca i prikupljaju biometrijske podatke takođe se proizvode u Nemačkoj.