Osnivač MakerDAO-a smatra da bi pad Curve-a mogao biti poslednji pre bikovskog tržišta.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Suosnivač MakerDAO-a Rune Christensen misli da bi nedavni napad na Curve mogao biti “poslednji pad” pre novog rasta kriptovaluta.

Suosnivač MakerDAO-a Rune Christensen misli da bi moglo biti nešto pozitivno nakon napada na Curve Finance exploit koji je izazvao zabrinutost u svetu decentralizovanih finansija tokom vikenda. 

“Ovo može izgledati kao trenutak kada je sve gotovo, ali možda je to samo crni četvrtak ovog ciklusa, poslednji pad pre bikovskog tržišta, sa svime što se vraća [sto puta] jače”, rekao je u objavi na Twitteru. 

DeFi protokol Curve Finance je doživeo napad na nekoliko svojih likvidnostnih bazena zbog greške u pametnim ugovorima koji koriste verzije Vyper programskog jezika. Napadači su izvukli 24 miliona dolara ispraznivši nekoliko bazena stabilnih kovanica koristeći Vyper ugovore kao rezultat ranjivosti re-entrancy. 

Neke vođe u blockchain industriji su na Twitteru opisale dugoročne implikacije ovog napada.

Ovo takođe može biti prekretnica, gde protokoli za pozajmljivanje konačno počinju proaktivno pratiti likvidnost na lancu za svaki tip kolaterala”, napisao je osnivač Nostra David Garai u odgovoru na Christensenov komentar.

Osnivač Aave-a se uključuje

Osnivač i izvršni direktor Aave-a Stani Kulechov takođe je objavio komentare na Twitteru, pokušavajući da razume šta se desilo sa Curve-om.

“Juče je bio nesrećan korak unazad za Curve i DeFi”, rekao je. “Curve-ov tim je jedan od najboljih u industriji i očekujem da će se snažno oporaviti u skorije vreme.” 

“Izgradnja otpornog DeFi-a je izuzetno teška… Iako je šteta bila ograničena i čini se da je većina napada bila izvršena od strane MEV botova koji takođe vraćaju sredstva Curve-u”, nastavio je.

Hernán Yellati, šef istraživanja globalne makroekonomije u istraživačkoj firmi za kriptovalute CTF Capital, je u emailu izjavio da ovaj napad može imati dve različite strane.

“S jedne strane, može se posmatrati kao dno za DeFi, ostavljajući značajan potencijal za rast”, rekao je. “S druge strane, može baciti senku na moguću kontaminaciju drugih DeFi protokola.”