Sudija kritikuje odluku Ripple-a u slučaju SEC protiv Terraform Labs-a.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Federalni sudija odbacio je argument da nedavna podeljena odluka u slučaju Securities and Exchange Commission protiv Ripple može poništiti deo ili ceo slučaj agencije protiv Terraform.

Federalni sudija odbacio je napor da se odbaci slučaj sprovođenja koji je pokrenula Securities and Exchange Commission protiv Terraform Labs i osnivača Do Kwona.

Terraform je tvrdio da nedavna podeljena odluka u slučaju SEC protiv Ripple Labs poništava slučaj agencije protiv izdavača stabilne kriptovalute, ali sudija Jed Rakoff iz Okružnog suda SAD za Južni okrug Njujorka odbacio je argumente Terraforma i Kwona, navodeći da se građanski slučaj može nastaviti.

“Takođe se može napomenuti da sud odbija da pravi razliku između ovih kriptovaluta na osnovu načina prodaje, tako da se kovanice koje se prodaju direktno institucionalnim investitorima smatraju hartijama od vrednosti, dok se one koje se prodaju putem transakcija na sekundarnom tržištu maloprodajnim investitorima ne smatraju takvim. Pri tome, sud odbacuje pristup koji je nedavno usvojio drugi sudija ovog okruga u sličnom slučaju”, napisao je Rakoff, direktno citirajući Ripple odluku

‘Velika pitanja’ nisu pitanje u slučaju Terraform

Rakoff, koji predsedava istim okružnim sudom na kojem je vođen i delimično odlučen slučaj Ripple, takođe je odbio druge pokušaje Terraforma i Kwona da obustave slučaj SEC protiv njih.

Predstavnici Terraforma takođe su se pozvali na doktrinu velikih pitanja, pravni argument koji dobija popularnost u industriji, kao razlog za odbacivanje slučaja SEC-a. Doktrina u osnovi kaže da regulatorne agencije ne mogu delovati u oblastima od velikog ekonomskog ili političkog značaja osim ako se ne uključi Kongres.

Rakoff je takođe odbio taj argument.

“Budući da se doktrina primenjuje samo u najizuzetnijim slučajevima u kojima agencija tvrdi široku regulatornu nadležnost, a oblast koja se reguliše je investirana posebnim ekonomskim i političkim značajem, ona je retko korišćena”, piše Rakoff u svojoj odluci o zahtevu za odbacivanje, izdatoj u ponedeljak. “Imajući ovo na umu, industrija kriptovaluta – iako svakako važna – daleko je od ‘dela američke ekonomije’ koje nosi ‘veliki ekonomski i politički značaj'”.

Rakoff je dodao da ograničavanje SEC-a samo na regulisanje investicionih proizvoda koji se označavaju kao hartije od vrednosti bilo bi “potpuno suprotno od onoga što je Kongres nameravao” kada je donosio zakone o hartijama od vrednosti koji su trenutno na snazi.

Ukratko, nema naznaka da je Kongres nameravao da oteža sposobnost SEC-a da rešava nova i teška pitanja koja postavljaju nove tehnologije, gde ove tehnologije utiču na tržišta koja na prvi pogled liče na tržišta hartija od vrednosti”, zaključio je Rakoff. “Optuženi ne mogu koristiti doktrinu koja je namenjena da se primeni u izuzetnim okolnostima kao sredstvo za ometanje rutinskog rada koji je Kongres očekivao da SEC i druge administrativne agencije obavljaju.”

 Rakoff je takođe rekao da je SEC izneo verovatne argumente da su digitalne imovine Terraforma i prodaja istih ponude hartija od vrednosti, i složio se da SEC ima nadležnost da pokrene slučaj.

Ipak, advokati Terraforma su u ponedeljak ostvarili manju pobedu pred odvojenim sudom. Federalni sudija za stečaj je dozvolio izdavanje sudskog poziva za novčanike i informacije o računima od strane FTX-a, u vezi sa mogućim prodavcima na kratko Terra/Luna. Terraform tvrdi da će te informacije, koje su advokati FTX-a takođe pristali da pruže, pomoći njihovoj odbrani protiv tvrdnje SEC-a da je Terraform sarađivao sa Jump Tradingom kako bi održao cenu UST-a 2021. godine, godinu dana pre njegovog pada.

AŽURIRANO sa dodatnim informacijama iz sudijinog odbijanja zahteva Terraforma za odbacivanje i dodatnog konteksta iz FTX stečaja.