Top 5 saveta: Zaštita kriptovaluta od gubljenja, krađe, hakovanja

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Zaštita kriptovaluta je nešto što bi trebalo uvek da imate na umu ako ste već odlučili da investirate u njih. Decentralizovani monetarni sistem u vidu kriptovaluta sa sobom je doneo još jednu veliku promenu na koju se ponekad i zaboravlja. To je lična odgovornost nad sopstvenim novcem. Kako nema banke i međuposrednika da brine o vašem novcu – to morate biti vi. Vrlo je važno da znate gde su vaše kriptovalute u svakom momentu i da se ponašate prema njima kao prema bilo kojoj drugoj ozbiljnoj investiciji, bez obzira na to koja je količina u pitanju. U ovom članku daćemo vam pet saveta kako da zaštite svoje kriptovalute i smanjite verovatnoću gubljenja, krađe ili hakovanja.

1. Opšti saveti za bezbednost kriptovauta

Ovde ćemo nabrojati neke od opštih saveta kojih bi se trebalo pridržavati čak i ako nemate kriptovalute

Bitno je da čuvajte vaš računar čistim i bezbednim tako što ćete paziti koje sadržaje preuzimate i odakle. Isto tako, obratite pažnju na bezbednost interneta uz pomoć koga pristupate onlajn sadržajima. Uradite Update operativnog sistema i programa kada vidite da je to potrebno, kako na računaru tako i na telefonu. Ukoliko nije od velike važnosti, nemojte koristiti tuđe eksterne uređaje ili davati svoje. 

Bilo bi poželjno da ne delite računar sa drugima, ali ako je to slučaj možete da napravite lični nalog gde će se nalaziti samo vaši podaci. Svoj nalog – računar zaštitite šifrom i tako budite sigurni da samo vi imate pristup uređaju koji koristite za trgovinu ili čuvanje kriptovaluta.

2. Kako izabrati berzu za trgovinu?

Ukoliko prvi put kupujete, uvek predlažemo da se dobro raspitate koja je najbolja berza za vas u odnosu na to šta želite da radite tamo. Raspitajte se u zajednici i na forumima o konkretnoj berzi. Proverite koliko je pouzdana, da li je na Coin Market Cap-u, koji su i koliko novčića ima, koja količina novca cirkuliše, ko su vlasnici, da li je ikad imala problema i tako dalje. Sve vezano za registraciju i dinamiku rada možete najbolje saznati od korisnika te berze iz zajednice. Sa druge strane, ako vas zanima gde da kupite neki konkretni novčić, to najbolje možete saznati od zajednice koja takođe kupuje – trguje tim novčićem.

3. Zaštita kriptovaluta na berzi?

Uvek kada ulazite na berzu koristite dvostruku autentifikaciju (putem telefona). Možete koristiti SMS, ili neki autentifikator po izboru i preporuci berze. Možete koristiti i eksterne generatore kodova koji su se dobro pokazali, na primer YubiKey ili slične. 

Prilikom povlačenja kriptovaluta ili fiat novca možete uključiti opciju da svako povlačenje dodatno potvrdite putem email-a. Uvek je dobro da prebacite svoje novčiće na lični novčanik ukoliko ih ne koristite za trgovanje. Na taj način štitite svoje kriptovalute, i ako to ne učinite – a neka nezgoda se desi na berzi – povraćaj sredstava nije zagarantovan.

zastita kriptovaluta

4. Pouzdana šifra na novčaniku i berzi

Kada birate šifru na berzi uvek se trudite da ona bude novo-osmišljena, dovoljno duga i pisana kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i znakova. Isto važi i za vašu šifru na novčaniku. Vrlo je verovatno da ćete imati naloge na više berzi, ali ih opet sve zapamtite ili zapišite. Uz to, izbegnite čuvanje šifara na računaru ili google dokumentu.

5. Čuvanje kriptovaluta na sigurnom – novčanik

Kao što rekosmo, uvek je dobro povući kriptovalute sa berze ukoliko ne planirate dalje da trgujete, jer berze nisu namenjene za čuvanje. Ako povlačite bitkoin onda imate više pouzdanih novčanika, a ako povlačite alternativne valute, preuzmite novčanik koji je napravio programerski tim. Uvek preuzmite originalni novčanik i instilarajte na vašem računaru ili telefonu. Ovo je oproban način zaštite kriptovaluta.  

Dodatno: Čuvanje kriptovaluta na više mesta

Neki korisnici vole da čuvaju privatne ključeve na više mesta. Leger i slični uređaji nude dobru zaštitu, ali neki korisnici vole jednostavne načine. Često čuvaju privatne ključeve na desktop novčaniku, ali i na eksternom uređaju i ma koliko bilo smešno ponekad i na na papirnom novčaniku. Logika je da se umnoži broj mesta na kojima se čuva, za slučaj neke nezgode, kvara ili gubljenja primarnog novčanika.

Ono što je bitno da zapatite jeste da ste vi i samo vi odgovorni za vaše kriptovalute i da morate da se ponašate odgovorno. Nadamo se da su vam ovi saveti dali neke ideje kako možete da dodatno osigurate svoju investiciju.  Na kraju, za više svakodnevnih informacija o aktuelnim temama pratite našu Telegram grupu.


Tekst Top 5 saveta: Zaštita kriptovaluta od gubljenja, krađe, hakovanja je ažuriran u januaru 2023. godine.