AI tokeni beleže najnižu nedeljnu trgovačku aktivnost od januara.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Tokom nedelje, tokeni vezani za veštačku inteligenciju su imali najniži nedeljni obim trgovanja od početka godine, prema istraživanju kompanije Kaiko.

Interesovanje za kriptovalute vezane za veštačku inteligenciju izgleda da opada, s obzirom na oštar pad trgovačke aktivnosti od početka godine, kako je primetila kompanija Kaiko Research.

Podaci objavljeni u četvrtak o šest najvećih kriptovaluta vezanih za veštačku inteligenciju prema tržišnoj kapitalizaciji – The Graph, Render, Injective, Oasis Network, SingularityNET i Fetch.ai – pokazali su da su obimi trgovanja dostigli najniže nivoe od januara, što ukazuje na dramatičan pad interesovanja.

Tokeni vezani za veštačku inteligenciju su povezani sa projektima koji koriste veštačku inteligenciju kao alat za poboljšanje sigurnosti, korisničkog iskustva, napajanje decentralizovanih berzi ili pružanje usluga generisanja slika i teksta, između ostalog.

Obim trgovanja AI-tokenima prema Kaiko Research

ChatGPT je pokrenuo talas projekata vezanih za veštačku inteligenciju i kriptovalute 

Nakon lansiranja ChatGPT u novembru, kriptovalute vezane za veštačku inteligenciju su postale popularne, što je podstaklo talas razvoja proizvoda koji kombinuju veštačku inteligenciju i web3, rezultirajući snažnim rastom najpopularnijih tokena u 2023. godini.

The Graph, vodeći AI kripto protokol, je doživeo rast vrednosti od 122% od najniže vrednosti od $0.1046 u novembru do najviše vrednosti u 2023. godini od $0.2323 7. februara. Međutim, GRT je od tada pao za 53% i trenutno se kreće oko $0.11, prema podacima sajta CoinGecko.

Entuzijazam nakon lansiranja tokena WLD kompanije Worldcoin u ponedeljak, nije uspeo da podigne vrednost drugih kriptovaluta vezanih za veštačku inteligenciju. Vrednost tokena kompanije Worldcoin je porasla za 88% dostigavši rekordnu vrednost od $3.30 na dan lansiranja. Međutim, od tada je pala za preko 30% i trenutno iznosi $2.17, prema podacima sajta CoinGecko.