Analitičar tvrdi da je odobrenje BlackRock-ovog Bitcoin ETF-a “mala šansa”

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Bitcoin je pao ispod oznake od 30.000 dolara u petak, s padom od 1,2% na 29.876,12 dolara u 9:00 EDT.
  • Dok investitori čekaju ishod više spot Bitcoin ETF-ova, jedan analitičar je rekao da je odobrenje BlackRock-ovog podneska “mala šansa”.

Cena Bitcoina se kretala između 29.500 i 32.000 dolara od kraja juna dok investitori čekaju potencijalni rast nakon podnošenja više institucionalnih spot ETF aplikacija. Međutim, jedan analitičar tvrdi da je odobrenje BlackRock-ovog podneska “mala šansa”.

Najveća svetska kriptovaluta je pala ispod oznake od 30.000 dolara u petak – s padom od 1,2% na 29.876,12 dolara u 9:00 EDT, prema CoinGecko.

Chris Bendiksen, vođa istraživanja Bitcoina u CoinShares-u, vidi tri izazova koji uzrokuju trenutnu stagnaciju digitalne imovine. 

BlackRock-ov podnesak za spot Bitcoin ETF

Prvi izazov koji je primetio analitičar je iscrpljenost kupaca. “Došlo je do iscrpljenosti kupaca nakon rasta izazvanog podnošenjem BlackRock-ovog podneska za spot Bitcoin ETF”, rekao je Bendiksen za The Block.

BlackRock-ov podnesak od 15. juna je pokrenuo rast Bitcoina gde je digitalna imovina porasla iznad 30.000 dolara. BTC se zadržao na tom nivou tokom poslednjeg meseca. “Međutim, iako je Blackrock napravio neke izmene u svojim podnescima i Coinbase se udružio sa CBOE-om za sporazum o deljenju nadzora, mi i dalje mislimo da je odobrenje spot ETF-a mala šansa”, dodao je.

On je istakao kako je U.S. Securities and Exchange Commission više puta rekao da želi sporazume o nadzoru sa tržištima koja imaju “značajan” obim bitkoina. Analitičar je to naveo kao prepreku za odobrenje spot ETF-a. “Ne znamo tačno šta znači “značajan”, ali većina obima bitkoina na spot tržištima je van SAD-a, gde SEC ima malo nade za nadzor”, dodao je.

Međutim, analitičar je rekao da su javni komentari Larryja Finka, izvršnog direktora BlackRock-a, dali značajan zamah Bitkoinu. “To što Larry Fink sedi na vodećim finansijskim televizijama i pozitivno govori o Bitkoinu je korisno samo po sebi”, tvrdi Bendiksen. Dodao je da će predstojeće smanjenje nagrade za Bitkoin privući značajnu medijsku pažnju i “ponoviti snagu čvrste monetarne politike Bitkoina”.

Potencijalna akcija DOJ-a protiv Binance-a

Bendiksen je rekao da je drugi izazov za Bitkoin da izađe iz trenutnog raspona pažnja američkih vlasti usmerena na Binance. “Pretnja od potencijalne akcije DOJ-a protiv Binance-a uzrokuje stagnaciju”, rekao je Bendisen.

Početkom juna, dvoje američkih zakonodavaca – senatori Elizabeth Warren i Chris Van Hollen – tvrdili su u pismu da je Binance možda lagao o nezavisnosti Binance.US. Bloomberg je izvestio da je pismo upućeno američkom državnom tužiocu Merricku Garlandu tvrdilo da je kripto berza možda dala lažne izjave.

Zahtev za U.S. Department of Justice je usledio nakon što je SEC podneo tužbu protiv Binance-a i njegovog izvršnog direktora Changpenga Zhao-a. U SEC podnesku se tvrdi da je Binance neregistrovane hartije od vrednosti, mešao sredstva klijenata i kompanije, i da je Zhao “tajno” kontrolisao Binance.US.

Rotacija u alternativne kriptovalute nakon presude XRP-u 

Bendiksen je rekao da je treći izazov za rast Bitkoina “nedavna rotacija u alternativne kriptovalute nakon presude XRP-u”.

Nakon delimične pravne pobede Ripple-a protiv SEC-a, dominacija Bitkoina na tržištu pala je ispod 50%. Pad dominacije došao je dok su alternativne kriptovalute preuzimale veći deo tržišnog udela digitalnih imovina.

Nakon presude Ripple-u, XRP je skočio 73% i postao četvrta najveća kripto imovina. Ostale alternativne kriptovalute – poput Ethereuma, Cardana, Solane, Poligona i Stellara – takođe su zabeležile dvocifren rast.

Makroekonomski izgledi

Trgovci sa oprezom prate predstojeći sastanak Federalnih rezervi i očekivano povećanje kamatnih stopa, potencijalno poslednje u ciklusu. Tehnološki indeks Nasdaq je u petak pao za 2%, s padom od 294,71 poena, najvećim padom od marta. S druge strane, dolar se dobro kotira. Na početku nedelje, U.S. Dollar Index DXY je trgovao oko prošlonedeljnih minimuma. Međutim, u poslednja dva dana, DXY se okrenuo prema gore, prelazeći oznaku od 100,00 poena.

Tradicionalno, Bitkoin deli inverznu korelaciju sa U.S. Dollar Index-om (DXY). “Mislimo da će slabost dolara tokom vremena imati pozitivan efekat na cenu Bitkoina, ali može biti potrebno više vremena da taj efekat bude vidljiv ispod kraćih oscilacija tržišta”, rekao je Bendiksen.