Binance dodaje novu stabilnu kriptovalutu FDUSD bez naknade za trgovanje.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Binance je dodao prvi digitalni stabilni novčić USD.
  • Burza takođe nudi nulte trgovačke naknade za odabrane parove FDUSD.

Kripto berza Binance je dodala novi stabilni novčić First Digital USD i nudi nulte trgovačke naknade za odabrane parove FDUSD za ograničeno vreme.

Binance neće naplaćivati naknade za stvaraoce za trgovanje parovima FDUSD/BNB, FDUSD/USDT i FDUSD/BUSD, kao ni za nove FDUSD parove za trgovanje na mestu i margine, rekao je u sredu. Berza takođe neće naplaćivati naknade za preuzimanje za trgovanje parovima FDUSD/BUSD i FDUSD/USDT na mestu i margine. (Naknade za stvaraoce se naplaćuju trgovcima koji pružaju likvidnost knjizi naloga postavljanjem limit naloga, dok se naknade za preuzimanje naplaćuju trgovcima koji uklanjaju likvidnost postavljanjem tržišnih naloga.)

Nakon što je dodao FDUSD, Binance je obustavio trgovanje, navodeći tehničke probleme sa pružaocima likvidnosti stabilnog novčića. Berza je saopštila da će nastaviti trgovanje danas u 9:00 po istočnom vremenu. Što se tiče trgovanja bez naknada, Binance je rekao da će trajati do daljnjeg.

Kontroverza oko stabilnog novčića Binance

Dodavanje FDUSD-a na Binance dolazi usred kontroverze oko nedavne promocije TrueUSD-a. Prošlog meseca, Binance je najavio nulte trgovačke naknade za odabrane TUSD parove. Od tada se taj stabilni novčić popeo na peto mesto na tržištu.

Izveštaji su naveli da bi osnivač Trona, Justin Sun, mogao biti iza TUSD-a, ali on je demantovao te tvrdnje. “Nisam uključen u vlasništvo ili sticanje TUSD-a”, rekao je Sun The Block-u prošle nedelje. “Upravljanje i operacije TUSD-a su potpuno u nadležnosti Techteryx-a, nezavisnog subjekta.”

Techteryx, azijski konzorcijum, preuzeo je “puno upravljanje svim operacijama i uslugama vezanim za TUSD” prošle nedelje nakon što ga je prvo kupio od kripto firme TrueCoin, LLC (podružnica Archblock, Inc.) u decembru 2020. godine.

Stabilni novčić Binance-a, BUSD, takođe će se povući jer je njegov izdavač Paxos naredio ranije ove godine da prestane izdavati taj stabilni novčić prema naredbi New York Department of Financial Services. CEO Binance-a, Changpeng Zhao, je rekao tada da će berza na kraju prestati koristiti BUSD kao primarni par za trgovanje.

Opseg FDUSD stabilnog novčića bi mogao rasti sa dodavanjem na Binance. FDUSD izdaje First Digital Labs ili FD121 sa sedištem u Hong Kongu i deo je veće grupe First Digital Group, koja uključuje First Digital Trust, kvalifikovanog čuvara i registrovanu trust kompaniju.

FDUSD je trenutno dostupan na Ethereum i BNB Chain mrežama i planira podržavati više blockchain mreža u budućnosti.