BIS istraživanje sugeriše da bi do 2030. godine moglo doći do velikog povećanja CBDC-ova.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Banka za međunarodna poravnanja je izjavila da bi do 2030. godine moglo biti u opticaju 15 maloprodajnih i 9 veleprodajnih CBDC-ova.
  • Ovo se zasniva na indikacijama centralnih banaka koje razmatraju ideju stvaranja CBDC-a.

Najnovije istraživanje Banke za međunarodna poravnanja (BIS) sugeriše da bi do kraja decenije moglo doći do velikog povećanja broja centralnih bankarskih digitalnih valuta (CBDC-ova).

“Moguće je da će do kraja ove decenije biti u opticaju 15 maloprodajnih i 9 veleprodajnih CBDC-ova”, izjavila je BIS u istraživanju objavljenom 10. jula. Ovo se zasniva na broju centralnih banaka koje su izrazile interesovanje za stvaranje CBDC-a.

U istraživanju se navodi da trenutno postoji četiri maloprodajne centralne bankarske digitalne valute (CBDC-a) u opticaju. One se nalaze na Bahamima, u državama Istočnog Kariba, Jamajci i Nigeriji.

Povećan interes za CBDC-ove

Istraživanje je pokazalo da se povećao broj centralnih banaka koje planiraju izdati maloprodajni CBDC u naredne tri godine, sa 15% na 18%. Takođe je zabeležen porast broja banaka koje planiraju izdati veleprodajni CBDC u kratkom roku. Izveštaj je otkrio da će 16% centralnih banaka verovatno izdati veleprodajni CBDC u naredne tri godine. To je dvostruko više u odnosu na prošlogodišnjih 8%. Takođe postoji trend rasta potencijalnog izdavanja u srednjem roku, sa porastom sa 54% na 58%.

Ovi podaci ukazuju na to da centralne banke postaju odlučnije u vezi sa svojim kratkoročnim planovima za CBDC. Centralne banke iz zemalja u razvoju imaju veću verovatnoću da izdaju maloprodajne CBDC-ove u poređenju sa razvijenim ekonomijama, navodi se u istraživanju.

Motivi za izdavanje CBDC-a

BIS je identifikovala poboljšanu finansijsku inkluziju i efikasnost plaćanja kao ključne motivacije za izdavanje maloprodajnih CBDC-ova. Centralne banke kako iz zemalja u razvoju, tako i iz razvijenih ekonomija, pridaju jednak značaj domaćoj efikasnosti plaćanja, sigurnosti plaćanja, finansijskoj stabilnosti i efikasnosti međunarodnih plaćanja, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je navelo da gotovo 30% centralnih banaka izveštava o korišćenju stabilnih kovanica u svojoj jurisdikciji, uglavnom za slanje novca. Međutim, primećeno je da se stabilne kovanice retko koriste za plaćanja van kripto tržišta.