Bitcoin je “stimulisan” od strane Feda zbog hladnijih od očekivanih podataka o inflaciji.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bitcoin se drži iznad 29.000 dolara nakon što su podaci o inflaciji bili hladniji od očekivanog i “stimulisali su izlazne vrednosti, uključujući kriptovalute”, tvrdi analitičar.

Bitcoin je ostao iznad 29.000 dolara uprkos nedavnom povećanju kamatnih stopa američke Federalne rezerve – podstaknut boljim od očekivanog podacima o inflaciji, tvrdi analitičar.

Najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji porasla je za 1,0% na 29.503 dolara u 6:45 sati ET. Digitalna imovina se već mesec dana kreće u uskom rasponu između oko 29.000 i 31.500 dolara. 

Nakon objave Federalnog otvorenog tržišnog odbora, Bitcoin i glavne alternativne valute su trgovane bez promena. Odluka da se kamatne stope povećaju na 5,25% do 5,50% rezultirala je prigušenom performansom kripto tržišta. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 1,24 biliona dolara – povećanje od 1,6% u poslednjih 24 sata – prema podacima sajta CoinGecko.

Inflacija ispod očekivanja

Zvaničnici Federalnih rezervi su saopštili da su podaci o inflaciji ispod očekivanja nakon što je godišnji CPI za jun opao na 3%.

Glavni ekonomista BTCM Youwei Yang je rekao da to čini povećanje kamatnih stopa u septembru mnogo manje verovatnim i da bi ukupno povećanje kamatnih stopa moglo postati manje agresivno. “Međutim, Federalne rezerve su dovoljno oprezne i još uvek su otvorene za moguće dodatno povećanje kamatnih stopa, s ciljem održavanja trenutno visoke stope tokom dužeg perioda, navodeći da će buduće odluke u velikoj meri zavisiti o ekonomskim podacima”, rekao je on za The Block

Yang vidi podatke o inflaciji kao podsticajne na kratki rok i “već stimulišu izlazne vrednosti, uključujući kriptovalute”.

Međutim, on tvrdi da je uticaj odluka Federalnih rezervi na kripto tržište postepeno opao. “Tržište sada traži nove uzbudljive ili zabrinjavajuće pokazatelje za kretanje, a sumnjam da bi zarade, regulative ili likvidnost bankovnog kreditiranja mogle biti sledeći pokretači”, dodao je on.

Šef Federalnih rezervi Jerome Powell je na konferenciji za novinare nakon sastanka FOMC-a izjavio da bi dalje povećanje kamatnih stopa moglo uslediti u septembru ako bude potrebno. “Takođe bih rekao da je moguće da bismo odlučili da ostanemo stabilni na tom sastanku. Pažljivo ćemo procenjivati, kako sam rekao, sastanak po sastanak”, rekao je on.

Suosnivač Sei Labs Jeff Feng je rekao da bi rizične imovine poput kriptovaluta mogle biti izložene većoj volatilnosti nakon dodatnih mera monetarne stege od strane američke centralne banke. “Iako je tržište već u velikoj meri uračunalo ove povećane kamatne stope, to ne isključuje mogućnost daljih turbulencija”, rekao je on za The Block.

Feng je rekao da osnovni pokretači potražnje za kriptovalutama ostaju na snazi, “decentralizacija, transparentnost i potencijal za rast prilagođen riziku”, dodajući da bi tržište trebalo da se pripremi za povećanu kratkoročnu volatilnost – ali dugoročni izgled za tržište kriptovaluta i dalje ostaje snažan.