Bitcoin lebdi oko 30.000 dolara dok investitori očekuju objavljivanje podataka o inflaciji u SAD-u.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bitcoin se drži iznad granice od 30.000 dolara dok investitori očekuju podatke o inflaciji i broju nezaposlenih u SAD-u

Bitcoin je već tri nedelje iznad granice od 30.000 dolara, ali podaci o inflaciji i broju nezaposlenih u SAD-u opterećuju poverenje investitora.

Cena najveće kriptovalute na svetu je pala za 0,6% na 30.167 dolara u 6:30 EDT, prema CoinGecko.

Objavljivanje minuta sa sastanka Federalnih rezervi SAD-a održanog 13. i 14. juna pokazalo je da su zvaničnici smatrali “prikladnim ili prihvatljivim” da se u junu obustavi povećanje kamatne stope. Međutim, iz minuta je proizašao konsenzus da će se kamatna stopa ponovo povećati kasnije ovog meseca.

“S obzirom na to da se glavna inflacija nastavlja smanjivati dok osnovna inflacija ostaje stabilna, ne očekujte da će se narativ previše promeniti kada je u pitanju ovomesečni sastanak Federalnih rezervi”, rekao je suosnivač Nexo-a Antoni Trenčev za The Block.

Kako se makroekonomski uslovi počinju stezati, “biće potrebno nešto više da se Bitcoin gurne prema gornjem kraju nedavnog trgovačkog opsega od 31.500 dolara”, dodao je Trenčev.

U svetlu dodatnog stezanja monetarne politike u SAD-u, Trenčev savetuje investitorima da prilagode svoja očekivanja. “Vrlo je moguće da će Bitcoin nastaviti da se kreće oko trenutnih nivoa od 30.000 funti, kao što je to slučaj već gotovo 3 nedelje”, dodao je.

Stepen primene steznih politika Federalnih rezervi nakon jula je nepoznat faktor koji stvara “neizvesnost za cene kriptovaluta i rizične imovine”, rekao je Trenčev.

Bitcoin obično ide u korak sa glavnim indeksima. U ponedeljak su glavni terminski ugovori vezani za S&P 500 i Nasdaq 100 pali, a evropske akcije su pale uoči objavljivanja podataka o inflaciji u SAD-u u sredu. Očekuje se da će CPI porasti na godišnju stopu od 3,1% u junu.

Podaci o broju nezaposlenih u SAD-u dolaze u četvrtak, a očekuje se da će naknade za nezaposlenost porasti na oko 249.000, sa 248.000 za prethodnu nedelju.