Bitcoin Pizza Dan – Prvo plaćanje bitcoinom

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Dvadeset drugog maja obeležavamo Bitcoin Pizza Dan. Šta se desilo to 22. maja? 

Laszlo Hanyecz je postavio upit na bitcointalk forumu 18. maja 2010. godine da mu neko isporuči dve pice za sumu od 10.000 bitcoina. Tada je to bila vrednost od oko 40$. 

Pizza for Bitcoins

Tek nakom tri dana dobio je odgovor. Osamnaestogodišnjak je odlučio da za njega kupi 2 pice u Papa John’s piceriji i da mu ih samo isporuči, i za uzvrat je dobio bitcoine. Tako je izgledala prva kupovina za bitcoine!  

Bitkoin Pizza

Nažalost divna priča o prvom korišćenju bitcoina kao platežnog sredstva brzo se transformisala u priču o današnjoj novčanoj vrednosti tih pica.

Masovno hodlovanje neće doneti masovno prihvatanje

Iako to nije bilo toliko davno, pre samo 12 godina, cena bitcoina se višestruko uvećala. Međutim, nema smisla posmatrati događaj izvan konteksta vremena i situacije. Ondašnja vrednost bitcoina je bila oko 0.004 $, i nije postojala indicija da će cena rasti ili padati. To je bio sam početak života bitcoina. Plaćanjem bitcoinim – bitcoin je postao ono što je, između ostalog, i trebalo da bude – novac

Da podsetimo, da bi nešto bilo novac – on mora da biti  platežno sredstvo, mora služiti za čuvanje vrednosti i biti mera vrednosti. A kupovina pice je bila prva situacija kada je bitcoin iskorišten za plaćanje komercijalnog proizvoda. Bitcoin Pizza dan je zapravo dan kada je bitcoinom prvi put plaćen neki proizvod. I to je ono što bi trebalo da bude upamćeno, a ne razlika u ceni koja je nastala 12 godina kasnije.  Danas smo u situaciji da bitcoin radije koristimo za čuvanje vrednosti nego za plaćanje, pa otud i to stalno poređenje cena. (Više o prirodi bitcoina pročitajte ovde – Bitkoin i Kriptovalute.)

I ne samo to, plaćanje kriptovalutama bi trebalo da bude masovno prihvaćeno jer se samo tako može doći do masovnog korišćenja kriptovaluta – pri ovome mislimo na kvalitene privacy kriptovalute.

Zato mi podržavamo slobodnu trgovinu i slavimo Bitcoin Pizza dan!

Upadnite u našu Telegam grupu.