Bivši inženjer za bezbednost uhapšen u Njujorku nakon navodne prevare DeFi berze, krađe od 9 miliona dolara.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Shakeeb Ahmed, koji je optužen u slučaju, navodno je pretraživao internet da bi saznao više informacija o napadu, krivičnoj odgovornosti; čitao je vesti o hakovanju. 
  • Ahmed je takođe rekao berzi da će vratiti sve novčana sredstva, osim 1,5 miliona dolara, ako ne budu predata organima gonjenja, prema saopštenju.

Bivši bezbednosni inženjer je uhapšen u utorak ujutru zbog onoga što organi gonjenja nazivaju “prvim krivičnim slučajem” koji uključuje napad na pametni ugovor koji je operisao decentralizovana berza. 

Shakeeb Ahmed, 34, je optužen za prevaru putem žičanog prenosa i pranje novca nakon što je Državno tužilaštvo za južni okrug Njujorka saopštilo da je prevario neimenovanu decentralizovanu kripto berzu, ukrao oko 9 miliona dolara u kriptovaluti.

“Takođe tvrdimo da je on potom oprao ukradena sredstva putem niza složenih transfera na blokčeinu gde je zamenjivao kriptovalute, prelazio sa jednog na drugi blokčein i koristio strane kripto berze”, izjavio je Damian Williams, državni tužilac za južni okrug Njujorka. “Ali nijedna od tih radnji nije sakrila tragove optuženog ili prevarila organe gonjenja, i svakako nisu sprečile moj kabinet ili naše partnere u sprovođenju zakona da prate novac.”

U julu 2022. godine, Ahmed je iskoristio “ranjivost” u jednom od pametnih ugovora berze i unio lažne podatke o ceni, što je dovelo do toga da pametni ugovor “generiše oko 9 miliona dolara vrednosti infliranih naknada koje Ahmed nije legitimno zaradio”, saopštili su organi gonjenja.  

Nakon toga, Ahmed je rekao berzi, koja posluje na Solana blokčeinu, da će vratiti sve novčana sredstva, osim 1,5 miliona dolara, ako ne budu predata organima gonjenja, prema saopštenju. 

‘Mogu li preći granicu sa kriptovalutom?’

Navodno je Ahmed pretraživao internet da bi saznao više informacija o napadu i krivičnoj odgovornosti. Takođe je čitao vesti o hakovanju. 

“Ahmed je takođe vršio pretrage na internetu ili posećivao veb stranice vezane za svoju sposobnost da pobegne iz Sjedinjenih Američkih Država, izbegne izručenje i zadrži ukradenu kriptovalutu: pretraživao je termine ‘mogu li preći granicu sa kriptovalutom’, ‘kako sprečiti federalnu vladu da zapleni imovinu’ i ‘kupovina državljanstva’; i posetio je veb stranicu pod nazivom ’16 zemalja gde vaša ulaganja mogu kupiti državljanstvo'”, prema saopštenju tužilaštva. 

Prevara putem žičanog prenosa i pranje novca nose maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. 

Državno tužilaštvo za južni okrug Njujorka je takođe odvojeno optužilo Soufiane Oulahyanea, 25, za prevaru zbog navodne šeme lažnog predstavljanja tržišta OpenSea kako bi dobio pristup kriptovaluti i NFT-ima, pri čemu je ukrao vrednost od 450.000 dolara. 

“Ovo je drugi slučaj koji objavljujemo ove nedelje kako bismo osvetlili prevaru u kripto i digitalnom ekosistemu”, rekao je Williams u utorak nakon objavljivanja optužbi protiv Ahmeda.