Consensys lansira Linea Layer 2 na glavnoj mreži, alfa verzija.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Consensys je objavio Layer 2 mrežu nazvanu Linea na alfa mainnetu.
  • Linea je Layer 2 lanac koji koristi ZK-Rollups za skaliranje i kompatibilan je sa Ethereum aplikacijama.

Razvojna firma za blockchain Consensys je objavila svoje dugo očekivano Linea na mainnetu. Alfa verzija njihovog zkEVM rollupa će ovog tjedna uključiti partnere na testnoj mreži, a mreža će biti otvorena za javnost tijekom konferencije EthCC sljedeće sedmice.

Linea je Layer 2 lanac koji koristi ZK-Rollups za skaliranje i kompatibilan je sa Ethereum aplikacijama.

Ovaj launch dolazi nakon uspješne faze testiranja gdje je Linea privukla značajnu pažnju korisnika, postajući jedan od najvećih aktivnih projekata na Goerli testnoj mreži. Tokom ove faze, 5.2 miliona jedinstvenih novčanika je učestvovalo, izvršavajući preko 41 milion transakcija u samo tri mjeseca, iako mnoge od njih mogu biti klasificirane kao airdrop farmeri.

Consensys je rekao da Linea ima za cilj ponuditi ekonomično rješenje za razvojne programere i korisnike Ethereum aplikacija, sa troškovima transakcija do 15 puta jeftinijim od Ethereum Layer 1. Potpuno je kompatibilan sa Ethereum Virtual Machine (EVM) bytecode-om i integrira se sa postojećim razvojnim alatima na Ethereumu.

“Sljedeće poglavlje web3 će biti napisano na Ethereum L2 mrežama, a Linea je spremna postati glavno povjereno L2 okruženje za skalabilne dApps”, rekao je Joe Lubin, osnivač i CEO Consensys-a.

Consensys-ov web3 novčanik MetaMask i drugi razvojni alati poput Infura, Diligence i Hyperledger Besu će raditi sa mrežom. Linea se također udružila sa Nansen-om, sa ciljem pružanja sveobuhvatne analitike podataka na lancu kako za programere tako i za investitore. Osim toga, Linea će integrirati Nansen Query, pružajući korisnicima mogućnost istraživanja dubinskih uvida u aktivnosti mreže, uključujući funkcionalnosti kao što su agregati entiteta.