Britanski finansijski regulator pokreće trajni Digitalni pesak

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Finansijski regulator Velike Britanije najavio je pokretanje stalne Digitalne peskovnice.

Finansijska agencija Velike Britanije pokreće stalnu verziju svoje Digitalne peskovnice za testiranje proizvoda u ranoj fazi razvoja.

Experimentalno okruženje FCA je otvoreno za inovativne koncepte u bankarstvu, investicijama, zajmovima, plaćanjima, osiguranju i penzijama. Regulatori će biti upoznati sa svakom inovacijom u ranoj fazi kako bi pratili kontinuirano tehničko testiranje.

“Nakon dva uspešna pilot projekta, naša digitalna peskovnica će biti stalno dostupna od 1. avgusta 2023. godine, otvarajući platformu za još širi spektar inovativnih preduzeća, startapa i pružalaca podataka”, saopštio je regulator u četvrtak.

U drugoj fazi pilot projekta peskovnice, projekti su ocenjivani prema njihovoj održivosti, uključujući korišćenje ekološki prihvatljivih decentralizovanih registara.

Bezbedna platforma za eksperimentisanje

FCA je saopštila da će digitalna peskovnica učesnicima pružiti sigurnu platformu za eksperimentisanje. Učesnici će imati pristup preko 200 skupova podataka i više od 1000 API-ja za testiranje i validaciju svojih inovacija. Skupovi podataka obuhvataju plaćanja, transakcije, društvene mreže i kreditne podatke.

“Digitalna peskovnica radi na podsticanju inovacija i rasta – više od polovine prethodnih učesnika malih i srednjih preduzeća u pilot projektima i TechSprints ostvarilo je pozitivne rezultate, uključujući lansiranje novih proizvoda, obezbeđivanje finansiranja i partnerstava, ili dobijanje industrijskih nagrada ili priznanja”, dodao je FCA.

Proces odobravanja za aplikante traje do 4 nedelje. Učesnici mogu aplicirati za Digitalnu peskovnicu od 1. avgusta.