Celsius postiže nagodbu od 25 miliona dolara zbog prodaje GK8

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bankrotirani kripto zajmodavac Celsius se dogovorio o nagodbi sa vlasnicima Serije B da se raspodeli 25 miliona dolara od prodaje kripto čuvara GK8.
  • 24 miliona dolara će biti dodeljeno za pravne troškove vlasnika Serije B, dok će 1 milion dolara biti raspodeljen pro rata među vlasnicima.

Bankrotirani kripto zajmodavac Celsius je postigao nagodbu sa vlasnicima Serije B da se raspodeli 25 miliona dolara od prodaje kripto čuvara GK8.

Prema nagodbi, 24 miliona dolara će biti dodeljeno za pokrivanje pravnih troškova, a preostalih 1 milion dolara će biti raspodeljeno među vlasnicima Serije B, prema podnesku objavljenom u ponedeljak. Prvi je o tome izvestio CoinDesk.

“Nagodba okončava gotovo godinu dana izuzetno spornog sudskog postupka i uklanja jednu od najvećih prepreka za potvrdu i izlazak uz naknadu od 25 miliona dolara u gotovini od prodaje GK8 i međusobno oslobađanje od potraživanja između početnih pristalica Serije B preferencijalnih akcija i strana u postupku”, navodi se u podnesku.

Nagodba je postignuta, uprkos nekim sporovima oko predložene raspodele sredstava. Najveća grupa akcionara Serije B sada poziva sud da odobri nagodbu i nastavi sa postupkom stečaja.

Galaxy Digital, kompanija Mikea Novogratza, se u decembru dogovorila da kupi GK8 od Celsiusa po nepoznatoj ceni. Celsius je GK8 prvobitno kupio za 115 miliona dolara 2021. godine.

Celsius je podneo zahtev za zaštitu od stečaja prema poglavlju 11 bankrota u julu 2022. godine nakon što je kolaps ekosistema Tere ostavio kompaniju nesolventnom.

Prošle nedelje, Komisija za hartije od vrednosti i berze podnela je tužbu protiv Celsiusa i njegovog bivšeg izvršnog direktora Alexa Mashinskog, optužujući ih da su prikupili milijarde dolara putem prevare i neregistrovane prodaje “kripto vrednosnih papira”, lagali investitore o finansijskom stanju kompanije i manipulisali cenom Celsius native tokena.

Celsius treba da se pojavi danas u sudu za stečaj u južnom okrugu Njujorka u 10 sati po istočnom vremenu.