Cena Bitkoina probija 31.000 dolara nakon presude u vezi sa XRP-om.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bitcoin je zadržao svoju vrednost iznad 31.000 dolara u petak, nakon što je prvi put prešao tu granicu u četvrtak nakon sudskog presedana u SAD-u koji je sugerisao da XRP nije nužno sigurnosni token kada se prodaje na berzama.

Cena Bitcoina je zadržala svoju poziciju iznad 31.000 dolara u petak, nakon što je prethodnog dana prešla tu granicu u svetlu presude američkog sudije koja je sugerisala da XRP token nije nužno sigurnosni ako se prodaje na berzi.

Cena najveće kriptovalute na svetu je porasla za 1% u poslednjih 24 sata na 31.251 dolara prema CoinGecko.

Prema podacima sa CoinGlass, u poslednjih 24 sata je likvidirano oko 56 miliona dolara vrednih kratkih pozicija Bitcoina.

Coinbase akcije takođe rastu

Vesti su takođe pozitivne za Coinbase. Njegove akcije su porasle za 37% ove nedelje, iako je trgovanje uglavnom bilo stabilno u petak.

“Vesti o XRP-u ističu važnu ulogu berzi kao pristupačnih trgovačkih mesta za digitalne valute i omogućavaju povećanje investicija u infrastrukturu za rastuću klasu imovine”, rekao je izvršni direktor Enclave Marketsa, David Wells, za The Block.

Scott Freeman, suosnivač JST Digitala, izrazio je slično mišljenje, rekavši da je presuda pozitivan korak za kripto zajednicu, posebno za berze i protokole.

“Iako u Kongresu još ima mnogo posla, nedavne sudke odluke poput ove pomažu dok čekamo jasnije zakonodavno usmerenje”, rekao je on.

“Investitori se nadaju da će kovanice protiv kojih je SEC podneo tužbu sada nositi manji rizik, omogućavajući Coinbase-u da ostvari više prihoda od ovih alternativnih kovanica”, rekao je glavni ekonomista BTCM-a, Youwei Yang.

Manje optimizma iz nekih krugova

Međutim, neki analitičari su manje oduševljeni ovom presudom.

Konstantin Anissimov, nezavisni analitičar digitalne imovine, rekao je za The Block da je “primetio da su advokati mnogo manje optimistični u vezi sa ovom vesti nego svi ostali”.

Glavni proizvodni menadžer CoinSharesa, Townsend Lansing, deli to mišljenje.

“Što se tiče direktnih prodaja institucionalnim investitorima, sud je potvrdio da je zakon zaista prekršen, što predstavlja značajnu pobedu za SEC. To postavlja presedan za pravne akcije protiv drugih kriptovaluta”, rekao je on za The Block.

Youwei Yang je rekao da ostaju neizvesnosti i nedostatak jasnoće pri detaljnijem pregledu sudskog dokumenta.

“SEC je utvrdio da su institucionalne prodaje XRP-a neregistrovani investicioni ugovori, dok programatske prodaje to nisu. Ostale distribucije nisu smatrane investicionim ugovorima. Ova presuda postavlja presedan da se tokeni mogu klasifikovati kao ‘sigurnosni’ i ‘ne sigurnosni’ u zavisnosti od okolnosti”, dodao je on.