Cena bitkoina se približava 31.000 dolara kako podaci o inflaciji podstiču tržišta.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bitcoin se približava 31.000 dolara kako novi podaci o inflaciji podstiču tržišta, pri čemu neki analitičari ukazuju na znakove smanjenja kamatne stope do 2024. godine.

Bitcoin se približava cifri od 31.000 dolara kako su podaci o inflaciji u SAD za jun mesec došli ispod očekivanja, pri čemu su cene porasle za 3% u protekloj godini. 

Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je za 0,5% u 9:50 ujutru u Njujorku na 30.633 dolara. U poslednjem mesecu je porasla za skoro 18%. 

Usporavanje inflacije možda neće biti dovoljno da spreči Federalne rezerve da ponovo povećaju kamatne stope ovog meseca, ali neki analitičari smatraju da su smanjenja kamatnih stopa već uključena u cene za početak 2024. godine.

“Kriva eurodolarskih futures ugovora pokazuje da tržište uključuje smanjenje kamatnih stopa u periodu od marta do juna 2024. godine”, rekao je Ravi Doshi, šef trgovanja u Genesisu, za The Block. “Istorija pokazuje da se smanjenja kamatnih stopa dešavaju brže nego povećanja.”

Regulatorna neizvesnost kao glavna prepreka

Međutim, Doshi tvrdi da kamatne stope nisu glavni faktor koji određuje kretanje cene bitkoina trenutno. Umesto toga, on ukazuje na regulatornu neizvesnost. On ističe 13. avgust kao datum koji treba pratiti, jer je to jedan od rokova za odluku o ARK 21Shares spot Bitcoin ETF od strane američke Komisije za hartije od vrednosti i berze. 

U sredu su se pojavili pozitivni signali na evropskim tržištima pre objave podataka o inflaciji. U Londonu, FTSE 100 je održao čvrstu poziciju iznad svoje najniže tačke u martu na 7.204, dok je pan-evropski Stoxx 600 bio u plusu od 0,9% u ranim popodnevnim satima.

Banka Engleske signalizira agresivniji stav prema budućim povećanjima kamatnih stopa u poređenju sa Federalnim rezervama, pre svega zbog potrebe da se kontrolišu stalni problemi sa inflacijom u Velikoj Britaniji. Ova prognoza je ojačala funtu, koja je privremeno dostigla najviši nivo u odnosu na dolar u poslednjih 15 meseci u sredu.

Izgledi za povećanje kamatnih stopa takođe su podržali akcije britanskih banaka, uz podršku povoljnog izveštaja o finansijskoj stabilnosti Banke Engleske.