CEO Coinbase-a kaže da je osoblje SEC-a zatražilo da ukloni sve kriptovalute osim bitkoina: Financial Times

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbase-a, rekao je da su zaposleni u regulatoru hartija od vrednosti zatražili da zaustavi trgovanje svim tokenima osim bitkoina pre nego što su tužili berzu prošlog meseca.
  • Ovo nije bila zvanična naredba SEC-a da to učini.

Zaposleni u američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze zatražili su od Coinbase-a, najveće kripto berze u zemlji, da zaustavi trgovanje svim kriptovalutama osim bitkoina pre nego što je tužila kompaniju, rekao je izvršni direktor Coinbase-a, Brian Armstrong.

Brian Armstrong je izjavio ovo u intervjuu za Financial Times objavljenom danas – navodeći da je zahtev stigao pre nego što je SEC preduzeo pravne mere protiv kompanije prošlog meseca.

Coinbase – koji nudi preko 200 tokena na svojoj platformi – tužio je SEC početkom prošlog meseca zbog navodnog kršenja zakona o hartijama od vrednosti i olakšavanja neregistrovanog trgovanja sa 12 digitalnih tokena koji su smatrani hartijama od vrednosti.

“Vratili su nam se i rekli… mi verujemo da je svaka imovina osim bitkoina hartija od vrednosti”, rekao je Armstrong za Financial Times. “I mi smo rekli, pa kako dolazite do tog zaključka, jer to nije naša interpretacija zakona. I oni su rekli, nećemo vam to objasniti, morate ukloniti svu imovinu osim bitkoina.”

Prema izveštaju, SEC nije zvanično tražio od berze da ukloni kripto imovinu.

Portparol Coinbase-a je rekao The Block-u putem e-maila da stavovi izneti u članku Financial Times-a mogu predstavljati stavove nekih zaposlenih u to vreme, ali ne predstavljaju stavove SEC-a u širem smislu.

Traje bitka

Kao odgovor na optužbe SEC-a, Coinbase je prošlog meseca podneo zahtev za odbacivanje tužbe, tvrdeći da agencija primenjuje zakone o hartijama od vrednosti na određene digitalne tokene na načine koji se značajno razlikuju od postojećih pravnih okvira. Paul Grewal, glavni pravni zastupnik Coinbase-a, tvitovao je da su tvrdnje SEC-a “daleko izvan postojećeg zakona”.

Međutim, SEC je u sudskom podnesku ranije ovog meseca izjavio da je Coinbase znao da krši zakone o hartijama od vrednosti. 

Pravnici SEC-a su napisali federalnom sudiji u Njujorku: “Coinbase, entitet vredan više milijardi dolara koji je savetovan od strane stručnih pravnih savetnika, tvrdi da nije bio svestan da njegovo ponašanje predstavlja rizik od kršenja federalnih zakona o hartijama od vrednosti i sugeriše da je odobrenjem registracione izjave Coinbase-a 2021. godine SEC potvrdio zakonitost osnovnih poslovnih aktivnosti Coinbase-a – tada i zauvek.”

“Drugim rečima, Coinbase je usvojio sam pravni okvir kao osnovu za donošenje odluka o listiranju koje sada tvrdi da nema primenu na njegove aktivnosti”, dodali su.

Prošlog meseca, SEC je takođe tužio Binance, najveću kripto berzu na svetu, i njenog osnivača Changpeng Zhao zbog nekoliko navodnih kršenja zakona o hartijama od vrednosti zemlje.

Ažurirano da pokaže da su komentari dali zaposleni SEC-a i da ne odražavaju zvaničan stav SEC-a.