Clearpool proširuje DeFi tržište pozajmljivanja na Polygon zkEVM.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Decentralizovano tržište pozajmljivanja Clearpool proširilo se na Polygon zkEVM – nudeći korisnicima brze transakcije i veću efikasnost kapitala.
  • Integracija je osmišljena da pruži potpunu EVM kompatibilnost, niže naknade za gas i povećanu sigurnost.

Decentralizovano tržište pozajmljivanja Clearpool proširilo se na Polygon zkEVM – rešenje za skaliranje sa nultim znanjem kompatibilno sa Ethereum aplikacijama. 

Proširenje je osmišljeno da korisnicima pruži brze transakcije, povećanu diversifikaciju finansiranja i veću efikasnost kapitala kao deo ciljeva multilančanog protokola Clearpool.

“Ova integracija je ključan korak za protokol dodavanjem još jednog građevinskog bloka u šireći ekosistem Clearpool-a”, rekao je suosnivač i izvršni direktor Clearpool-a Robert Alcorn. “Od svog nastanka, Clearpool je osmišljen kao multilančani protokol koji je ekonomičan, bez problema i skalabilan kako bi pružio vrednost, efikasnost i dostupnost.”

Market makeri Fasanara i Portofino otvorili su dva dozvoljena bazena za pozajmljivanje na Polygon zkEVM Layer 2, proširujući doseg Clearpool-a na treće rešenje blokčejna pored Ethereum glavne mreže i Polygon PoS.

“Integracija jača DeFi pejzaž na Polygon-u i potvrđuje našu posvećenost pružanju raznovrsnih finansijskih rešenja”, dodao je Jack Melnick, šef DeFi poslovnog razvoja u Polygon Labs-u.

Clearpool takođe sarađuje sa decentralizovanim protokolom za automatizaciju prinosa Idle kako bi izgradio DeFi primitivne na vrhu zkEVM bazena i ponudio različite profile rizika i prinosa.

Polygon zkEVM

Projekat za skaliranje Polygon je objavio svoju mrežu za rollup baziranu na nultom znanju u martu nakon godinu dana razvoja, privlačeći projekte poput Lens i Aavegotchi. Suosnivač Ethereum-a Vitalik Buterin je izvršio prvu simboličku transakciju na mreži.

Polygon zkEVM pruža potpunu EVM opcode kompatibilnost – što znači da programeri i korisnici mogu koristiti isti kod, alate i aplikacije kao na Ethereum-u. ZK-rollupi funkcionišu tako što agregiraju više transakcija van lanca u jednu grupu, koja se zatim podnosi glavnom lancu kao jedna transakcija. Nulto-znanje dokazi verifikuju transakcije bez otkrivanja podataka, što rezultira nižim naknadama i poboljšanom sigurnošću. 

Kao glavni fokus razvoja skaliranja Ethereum-a, blockchain projekti, uključujući Polygon, Starknet, ZkSync i Scroll, takmiče se u razvoju funkcionalnog ZK baziranog Layer 2 rešenja sposobnog za podršku Ethereum aplikacija.

U junu, tim Polygon-a je otkrio planove za Polygon 2.0 – mrežu Layer 2 blokčejna pokretanu nultim znanjem. Ranije ovog meseca, takođe su predložili nadogradnju svog matičnog tokena MATIC na POL kao deo puta za Polygon 2.0.