Coinbase obustavljanje stakinga u četiri države ilustruje regulatorni rizik: Berenberg

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Analitičari za akcije u Berenberg Capital Markets tvrde da suspenzija Coinbase-a za staking u četiri države može otvoriti vrata za pregled njihovog takozvanog Earn proizvoda.

Analitičari za akcije u Berenberg Capital Markets tvrde da suspenzija Coinbase-a za staking u četiri države pokazuje regulatorni rizik te kompanije i može otvoriti vrata za pregled njihovog takozvanog Earn proizvoda, navodi se u bilješci koju je firma objavila u ponedjeljak. 

Coinbase je izjavio da klijenti u četiri države više neće moći dodavati nove sredstva na svoj staking proizvod dok se vode brojni pravni postupci. 

Deset država, uključujući Alabamu, Kaliforniju i New Jersey, podnijele su tužbe protiv razmjene kako bi zaustavile njihov staking program u njihovim jurisdikcijama nakon tužbe Securities and Exchange Commission protiv kompanije u junu. 

Berenberg je rekao da ova vijest odražava regulatorni rizik oko Coinbase-ove akcije koji je možda bio zaboravljen nakon što je federalni sudija donio podijeljenu odluku u SEC-ovom slučaju protiv Ripple Labs prošle sedmice.

“Vjerujemo da je ova vijest poslužila kao podsjetnik investitorima koji su možda smatrali da je rizik COIN-a značajno smanjen nakon prošlotjedne sudske odluke o Ripple Labs-u i kriptovaluti XRP da izazovi kompanije na američkom regulatornom frontu ostaju značajni, ali izgledaju daleko od rješenja”, rekli su analitičari iz firme. 

“Vjerujemo da je Coinbase Earn, sekuritizirani proizvod putem kojeg COIN nudi staking nagrade maloprodajnim kupcima, posebno ranjiv na definiranje kao vrijednosni papir u kontekstu sudijeve odluke”, dodala je firma. 

Coinbase je porastao više od 20% u četvrtak zajedno s širim kripto tržištem nakon što je sudija presudio da prodaja XRP-a od strane Ripple Labs-a na razmjenama ne krši zakone o vrijednosnim papirima.