Gensler misli da je ‘još rano’ reći da li će odluka o Ripple-u dovesti do više pravila o kriptovalutama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Predsednik SEC-a dao je svoj prvi javni intervju nakon prošlonedeljne podeljene odluke u slučaju protiv Ripple Labs-a.
  • Gensler je rekao da je agencija nedavno donela ili predložila pravila koja se odnose na digitalne imovine, iako su industrija i zagovornici kriptovaluta kritikovali ta predložena pravila.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berzu, Gary Gensler, izjavio je da je “još uvek prerano” da se utvrdi da li će agencija kojom rukovodi izraditi više pravila koja se odnose na kriptovalute nakon podeljene odluke federalnog sudije u visokoprofilnom slučaju prošle nedelje.

Gensler je dodao da je SEC predložio izmene pravila tokom njegovog mandata koje se odnose na digitalne imovine.

“Postoje pravila koja definišu šta znači biti berza hartija od vrednosti, broker i investicioni savetnik, postoje pravila”, rekao je Gensler u intervjuu za Yahoo Finance.

“Takođe smo predložili ili čak usvojili pravila koja se odnose na brokere u ovoj oblasti, tzv. brokere sa posebnom svrhom, predložili smo pravila koja se odnose na zaštitu imovine, tako da smo nešto uradili u vezi s tim, ali ponovo ćemo to razmotriti”, nastavio je.

Kompanije i zagovornici kripto industrije su se suprotstavili nekim od tih predloženih pravila, koja su uključivala primenu definicije berze na decentralizovane finansijske entitete i eksplicitno navođenje da pravila o čuvanju imovine takođe važe za digitalne imovine.

Zadnja tačka postala je naglašena nakon visokoprofilnih bankrota u Celsiusu, Voyager Digitalu i FTX-u, koji su vezali milijarde dolara korisničke imovine jer su je držale kompanije umesto trećeg lica koje je čuvalo imovinu. Ti korisnici verovatno neće dobiti povrat celokupne imovine na kraju tih bankrotnih procesa.

Gensler vidi ‘DeFi’ kao ‘CeFi’

Regulator finansijskih tržišta takođe je izazvao koncept decentralizovanih finansija.

“Ovo polje je zapravo prilično centralizovano”, rekao je Gensler, tvrdeći da decentralizovani projekti ponekad imaju osobe sa titulom izvršnog direktora ili direktora za tehnologiju, i da se imovina često drži od strane manje od 100 ljudi. “Finansije teže ka nekoj centralizaciji.”

“Investitori javnosti dolaze prvi, tako su naši zakoni o hartijama od vrednosti prvobitno napisani, kompanije koje prikupljaju novac na tržištima takođe, i zaista ih štitimo i štitimo integritet tržišta”, dodao je.

Nemoguće komentarisati ‘tekuće’ sudsko postupanje

Gensler je odbio da direktno komentariše slučaj Ripple, pozivajući se na “tekuće sudsko postupanje”. Pored mogućnosti žalbe na podeljenu odluku, u kojoj je sudija podržao SEC u vezi sa prodajom Ripple-a institucionalnim investitorima, ali je podržao kompaniju u vezi sa tim da li slepe prodaje putem ponuda predstavljaju kršenje propisa o hartijama od vrednosti, SEC takođe vodi aktivne postupke protiv američkog kripto giganta Coinbase-a i globalnog lidera u trgovanju Binance-a.

Predsednik SEC-a takođe je izbegao da iznese svoje mišljenje o zakonodavstvu u Predstavničkom domu koje ima za cilj izmenu postojećih pravila u vezi sa digitalnim imovinama kako bi se stvorila jasna putanja za pretvaranje sigurnosne imovine u robu, kao i davanje Komisiji za trgovanje robama budućnosti veće ovlašćenje nad spot tržištima.

“Članovi Kongresa nas pitaju, kako u Predstavničkom domu, tako i u Senatu, i mi im uglavnom direktno dajemo povratne informacije umesto da to radimo putem intervjua na televiziji”, rekao je Gensler. “Čuvam naše komentare o bilo kakvom nacrtu zakona za članove koji nas direktno pitaju.”