Crypto nagrade za staking moraju se smatrati oporezovati, kaže IRS

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • IRS je saopštio da će nagrade koje se zarade kroz validacione aktivnosti u mreži sa dokazom o udelu morati biti uključene kao deo bruto prihoda poreskog obveznika.

Američki investitori u kriptovalute koji zarađuju nagrade od usluga stakinga moraju uključiti vrednost tih nagrada kao deo svog bruto prihoda, saopštio je Poreska uprava (IRS) u ponedeljak.

IRS je u odluci saopštio da ako poreski obveznik stavi kriptovalutu koja je inherentna za blockchain sa dokazom o udelu i dobije nagrade, “fer tržišna vrednost primljenih validacionih nagrada se uključuje u bruto prihod poreskog obveznika u poreskoj godini u kojoj poreski obveznik stekne vlast i kontrolu nad validacionim nagradama”.

Fer tržišna vrednost se određuje na dan i vreme kada investitor stekne vlast i kontrolu nad nagradama, prema IRS-u.

Povećana pažnja

Ažuriranje IRS-a dolazi u trenutku kada su vlasti usmerile pažnju na određene staking usluge koje pružaju kripto berze u SAD.

U februaru je kripto berza Kraken rešila optužbe koje je podigla Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) zbog nedostatka registracije ponude i prodaje svog programa stakinga, i pristala da plati kaznu od 30 miliona dolara.

Savezni sud je takođe u julu presudio da Kraken mora dostaviti IRS-u informacije o računima i transakcijama.

Staking je takođe u središtu tužbe SEC-a protiv Coinbase-a, najveće kripto berze u SAD. SEC je tvrdio da proizvodi za staking kompanije predstavljaju investicioni ugovor prema američkom zakonu i da berza nije registrovala svoj program stakinga kao uslugu.


Izvor: The Block