Dnevni obim trgovanja XRP-a porastao je 18 puta nakon sudske odluke i ponovnog listiranja na berzama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • 24-časovni trgovački promet XRP-a povećao se 18 puta, sa 613 miliona dolara na 11,2 milijarde dolara između 13. i 14. jula.
  • Vrednost XRP-a je porasla za 85% nakon presude, sa 0,47 dolara na 0,87 dolara, mada se od tada malo povukla na 0,78 dolara.

Kriptovaluta XRP je doživela izuzetno povećanje trgovačkog prometa u četvrtak, nakon federalne sudske presude kojom se utvrđuje da neki “programski” transakcije digitalne imovine ne predstavljaju prodaju hartija od vrednosti. Ova odluka je otvorila vrata za ponovno uvrštavanje imovine na berze nakon više od dve godine.

Prema podacima sa CoinGecko-a, 24-časovni trgovački promet doživeo je dramatično povećanje, skočivši sa 613 miliona dolara na 11,2 milijarde dolara između 13. i 14. jula, što predstavlja 18-putno povećanje u jednom danu.

Mešovita presuda je doneta od strane Okružnog suda Južnog distrikta Njujorka u dugotrajnom sudskom sporu između Komisije za hartije od vrednosti i XRP developera Ripple Labs. Ovaj sudski spor je prvobitno rezultirao zaustavljanjem trgovanja XRP-om na mnogim američkim berzama krajem 2020. godine. Budućnost ovog sudskog spora ostaje neizvesna, jer bi slučaj sada mogao ići na suđenje.

Kao reakcija na ovaj razvoj, platforme za razmenu kriptovaluta, uključujući Coinbase, Kraken i Crypto.com, su odlučile da ponovo uvrste ovu imovinu. Slično tome, Gemini, još jedan veliki igrač na tržištu, je objavio da istražuje mogućnost ponovnog uvrštavanja XRP-a.

Reakcija tržišta je bila brza i dramatična. Vrednost XRP-a je porasla za 85% nakon objave presude, skočivši sa 0,47 dolara na 0,87 dolara u roku od tri sata u četvrtak. Iako se cena tokena kasnije malo povukla, trenutno se trguje po ceni od 0,78 dolara.

XRP-USDT tržište | Izvor: Binance (preko Tradingview-a)

Dodatno, tržišna kapitalizacija XRP-a je porasla na 40,8 milijardi dolara u poslednjih 24 sata. Ovaj rast je XRP pozicionirao kao četvrtu najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji, iza samo Bitcoina (BTC), Ethereuma (ETH) i Tether USD (USDT).

Na tržištu derivata, podaci sa CoinGlass-a pokazuju da su agregirane ponderisane stope finansiranja derivata dostigle najviši nivo za ovu godinu, 0,014% globalno. Kada stope finansiranja rastu, to obično ukazuje na to da ima više trgovaca koji drže dugoročne pozicije, što znači da više trgovaca se kladi na rast cene. U međuvremenu, otvoreni interes za XRP derivate trenutno iznosi 1,08 milijardi dolara, takođe najviše za ovu godinu.