MultiversX uvodi on-chain 2FA kako bi se borio protiv krađe i prevara.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • MultiversX je uveo Guardians, funkciju dvofaktorne autentifikacije (2FA) na lancu blokova za sigurnost novčanika.
  • Korisnici mogu koristiti poznate metode 2FA kao što su Microsoft Authenticator, Authy ili Google Authenticator kako bi osigurali da svaka akcija na novčaniku bude odobrena od strane njih.

MultiversX, ranije poznat kao Elrond, je uveo Guardians, opcionalni sigurnosni standard dvofaktorne autentifikacije (2FA) na lancu blokova koji ima za cilj smanjenje rizika od prevara i krađe kriptovaluta.

Korišćenjem popularnih metoda 2FA kao što su Microsoft Authenticator, Authy ili Google Authenticator, korisnici mogu osigurati da se samo ovlašćene akcije izvršavaju na njihovim nalozima, izjavio je MultiversX.

Korisnici kriptovaluta su već dugo vremena izloženi raznim prevarama i krađama, koje ih navode da potvrde lažne transakcije i rezultiraju gubitkom milijardi dolara svake godine. Izveštaj Federalne trgovinske komisije otkrio je da same phishing napade na kriptovalute dovode do gubitaka od preko 1 milijarde dolara godišnje. Šire gledano, ukupna vrednost DeFi prevara se približava 3 milijarde dolara ukradenih sredstava, prema podacima The Block’s data dashboard-a.

Testiran u borbama

Uz Guardians, korisnici dobijaju dodatni sloj sigurnosti protiv uobičajenih prevara i krađa, izjavio je MultiversX, tvrdeći da čak i u slučaju kompromitovanih privatnih ključeva, korisnici mogu zadržati kontrolu nad svojim sredstvima.

“Funkcija Guardians je temeljno testirana u javnom hakatonu vrednom 20.000 dolara, gde su stotine učesnika, uključujući stručnjake za bezbednost, bezuspešno pokušavali da dobiju nagradu sa zaštićenog naloga, iako su znali 24-ričnu tajnu frazu koja je javno procurela,” navodi se u saopštenju.

“Još uvek vidimo previše korisnika koji gube sredstva jer dele svoje ključeve sa strancima ili na lažnim veb sajtovima,” dodao je Beniamin Mincu, izvršni direktor MultiversX-a. Trošak nepreduzimanja akcije lako doseže milijarde dolara i predstavlja značajnu prepreku za usvajanje. Guardians uvode zaštitu koja je prva u industriji za korisnike i čine naloge novčanika otpornim na najčešće prevare i krađe.”

Funkcija je već integrisana u više rešenja za novčanike sa ukupno 1 milion korisnika, tvrdi MultiversX.