Ethereum Layer 2 Mantle Network predstavlja glavnu alfa verziju na EthCC-u.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Mantle Network je najavio svoj glavni alfa mainnet na EthCC-u u Parizu, zajedno sa ekosistemskim fondom od 200 miliona dolara, nakon šest meseci razvoja testne mreže.
  • Modularna arhitektura i rollup dizajn blockchaina ima za cilj da ponudi veće brzine transakcija i niže naknade, uz korišćenje Ethereum-ove sigurnosti.

Ethereum Layer 2 blockchain Mantle Network je zvanično lansirao svoj glavni alfa mainnet na Ethereum Community Conference (EthCC) u Parizu. 

Lansiranje je usledilo nakon šest meseci razvoja i testiranja, tokom kojih je mreža obradila preko 14 miliona transakcija na lancu, prema saopštenju. “Faza testne mreže je završena nakon više sigurnosnih auditiranja koja su pomogla uklanjanju potencijalnih rizika i ranjivosti”, rekao je Mantle.

Nakon spajanja sa podržavačem BitDAO u maju, koji je spojio BitDAO-ov okvir za upravljanje i trezor sa mrežom, Mantle sada ima podršku jednog od najvećih trezora u kripto svetu – vrednog preko 2,4 milijarde dolara.

Modularni dizajn

Za razliku od monolitnih blockchaina koji sve transakcije usmeravaju kroz isti sloj, Ethereum-kompatibilna Mantle Network koristi modularni pristup lancu, razdvajajući izvršenje, dostupnost podataka, konsenzus i poravnanje u odvojene slojeve, rekao je Mantle.

Modularna arhitektura Mantle-a, Optimistic Rollup dizajn i dostupnost podataka u saradnji sa ether restaking protokolom EigenLayer, ima za cilj da kombinuje visoke performanse sa niskim troškovima, uz zadržavanje decentralizacije i sigurnosti Ethereum-a, dodao je.

Arbitrum i Optimism trenutno dominiraju Ethereum Layer 2 Optimistic Rollup pejzažem, sa ukupno zaključanom vrednošću od preko 5,9 milijardi dolara, prema The Block-ovom panelu podataka.

‘L2 leto’

Mantle je rekao da ovaj dizajn omogućava brzo implementiranje nadogradnji zamjenom modularnih komponenti, otvarajući put za usvajanje najnovijih Ethereum poboljšanja poput apstrakcije računa. Apstrakcija računa omogućava novčanicima da rade slično kao pametni ugovori i automatski obavljaju složenije zadatke.

“Mantle Network je prvi među L2 blockchainima koji su trenutno u testnoj mreži da dostigne glavnu mrežu, i jedini modularni lanac među šumom monolita”, rekao je strateški savetnik Mantle-a, Jordi Alexander. “Dok ova rastuća sfera sija na predvečerje ‘L2 leta’, agilnost omogućena adaptivnim i iterativnim dizajnom Mantle Network-a će ga držati na samom vrhu najnovijih tehnoloških dostignuća u godinama koje dolaze”.

Skalabilnost Layer 2 otvara mogućnosti kao što su naprednije blockchain igre, DeFi i socijalni protokoli bez visokih naknada, dodao je Mantle.

Ekosistemski fond

Mantle-ov glavni alfa mainnet lansira se sa partnerima uključujući blockchain gaming akcelerator Game7, web3 game launcher HyperPlay i blockchain inicijativu za obrazovanje EduDAO. Infrastrukturni provajderi i dApp-ovi poput Ankr, Bullieverse, Covalent, LayerZero i The Graph takođe doprinose mreži.

DAO-vođeni ekosistem nedavno je odobrio ekosistemski fond od 200 miliona dolara za podršku razvoju dApp-ova u ranoj fazi na Ethereum Layer 2, koji je predložen prošle nedelje.

Fond je pokrenut u saradnji sa partnerskim preduzetnicima uključujući Animoca Ventures, Dragonfly Capital, Figment Capital, Hashkey Capital, Pantera Capital, QCP Capital i SevenX Ventures, a operira Mirana Ventures.