Nacionalna banka Australije blokira plaćanja ka “visokorizičnim” kripto berzama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Australijska banka je saopštila da preduzima mere da blokira neke uplate na “visokorizične” kripto berze, ali nije otkrila koje platforme su uključene.
  • NAB je primetio da su Australijanci prošle godine izgubili 151 milion dolara zbog prevara vezanih za kriptovalute.

National Australia Bank (NAB) je saopštila da je blokirala neke uplate na “visokorizične” berze kriptovaluta tokom proteklih nekoliko meseci kako bi zaštitila svoje klijente.

Banka je navela u saopštenju objavljenom u ponedeljak da je intervenisala u više od 270 miliona australijskih dolara (183,8 miliona američkih dolara) vrednosti uplata koje su izazvale sumnje u vezi sa prevarom između marta i jula. Banka nije otkrila koliko je ovih upozorenja izazvano prevarom vezanom za kriptovalute.

“Uvođenje upozorenja za plaćanje, preduzimanje mera protiv lažiranja i zaustavljanje korišćenja veza u neočekivanim SMS porukama su neke od ključnih mera koje smo nedavno uveli”, rekao je Kris Šihan, izvršni direktor NAB-a za grupu za istrage i prevaru, u saopštenju.

“Sada takođe preduzimamo mere da blokiramo neke uplate na visokorizične berze kriptovaluta u daljem naporu da zaustavimo prevarante”, dodao je, ne otkrivajući o kojim tačno berzama se radi.

NAB je primetio da su Australijanci prošle godine izgubili preko 221 milion australijskih dolara (150,5 miliona američkih dolara) zbog prevara vezanih za kriptovalute. 

Strože mere protiv prevara sa kriptovalutama

NAB se pridružio nekoliko drugih australijskih banaka u oprezu prema potencijalnim prevarama sa kriptovalutama u poslednjim mesecima. 

Prošlog meseca, Commonwealth Bank of Australia preduzeo je mere kako bi ograničio mogućnost svojim klijentima da šalju novac na berze kriptovaluta zbog prevara vezanih za kriptovalute. 

NAB je naveo da je skoro 50% prijavljenih sredstava prevara koje je razmena za finansijske zločine Australije povezana sa kriptovalutama u nedavnom periodu od 30 dana. 

“Ovi prevaranti su deo organizovanih, transnacionalnih kriminalnih grupa. Sve više ih vidimo kako koriste platforme za kriptovalute da bi brzo i često prebacili ukradena sredstva u inostranstvo”, rekao je Šihan.