Ethereum MEV nagrade dostigle su 11 miliona dolara u jednom danu zbog iskorišćavanja Curve-a.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Juče je bio najprofitabilniji dan za MEV nagrade od spajanja, sa isplatom od 6.006 ETH (11,1 milion dolara).
  • Ovaj porast MEV nagrada se poklopio sa sigurnosnom ranjivošću na Curve Finance platformi.

Ethereum je doživeo rekordnu isplatu u blokovskim nagradama za maksimalno iskoristivu vrednost (MEV), kao rezultat nemirnog napada na određene likvidnostne bazene na decentralizovanoj berzi Curve Finance.

Juče je bio najunosniji dan za MEV od spajanja prošle godine, sa procenjenom isplatom od 6.006 ETH (11,1 milion dolara) kao MEV nagrada validatorima, prema podacima sa mevboost.pics.

Podaci sa Ethereum blockchain-a ukazuju na više slotova (standardni periodi od 12 sekundi za punjenje Ethereum blokova) sa značajnim MEV nagradama.

Slot 6.992.273 je imao nagradu od 584 ETH (1,08 miliona dolara), slot 6.993.342 je imao nagradu od 345 ETH (641.000 dolara), a slot 6.992.050 je sledio sa nagradom od 247 ETH (459.000 dolara), kako je prvi primetio analitičar i investitor Eric Conner. Sva tri su se desila u poslednjih 24 sata. Ovo je značajno s obzirom da je prosečna MEV isplata samo 0,060671 ether (111 dolara) po bloku.

Ethereum MEV prihod | Izvor: Mevboost.pics

Etičko vs. zlonamerno: Trka za kontrolu Curve fondova

Ovaj porast MEV nagrada se poklopio sa sigurnosnom ranjivošću na Curve Finance platformi. Juče je napadač iskoristio ranjivost reentrancy na određenim Curve likvidnostnim bazenima, što je dovelo do zloupotrebe više od 52 miliona dolara.

U nastaloj haosu, etički hakeri i zlonamerni akteri su se nadmetali: prvi su pokušavali da zaštite sredstva, dok su drugi pokušavali da iskoriste ranjivost. Obe grupe su na kraju plaćale visoke MEV nagrade kako bi osigurale da njihove transakcije budu prihvaćene u novim Ethereum blokovima što je pre moguće.

U činu etičkog hakovanja, operater MEV robota, identifikovan pod imenom ENS ‘c0ffeebabe.eth’, je vratio 2.879 ETH (5,4 miliona dolara) Curve Finance platformi. Ova sredstva su prethodno bila preuzeta sa CRV-ETH likvidnostnog bazena tokom napada. C0ffeebabe.eth je uspeo da pretekne zlonamernog hakera i osigura sredstva.