eToro tužen zbog “visokorizičnog” leveridž proizvoda

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukrtako:

  • Australijska Komisija za hartije od vrednosti i investicije tvrdi da je ciljna grupa eToro-ovog CFD-a “previše široka” i da je skrining test “veoma teško pasti”.

Australijski finansijski regulator tužio je trgovačku platformu eToro u sredu zbog njenih “visokorizičnih” leveridž proizvoda koji omogućavaju korisnicima da spekulišu o sredstvima, uključujući kriptovalute.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, Australijska Komisija za hartije od vrednosti i investicije optužila je eToro Aus Capital Ltd. za kršenje obaveza dizajna i distribucije svog CFD-a. 

The CFD product is a leveraged derivative contract

CFD je ugovor o leveridž derivatima koji omogućava klijentu da spekuliše o promenama vrednosti osnovne imovine, kao što su devizni kursevi, indeksi berze, pojedinačne akcije, robe ili kripto sredstva, prema ASIC-u.

ASIC je posebno tvrdio da je između 5. oktobra 2021. i 14. juna 2023. godine gotovo 20.000 korisnika eToro-a izgubilo novac trgujući CFD-ovima. “Na veb stranici eToro-a se navodi da 77% računa maloprodajnih investitora gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima sa eTorom”, rekao je ASIC.

Regulator traži izjave i novčane kazne od suda, prema saopštenju.

Portparol eToro-a je rekao za The Block da razmatra optužbe koje je podnela ASIC i da nema uticaja ili prekida usluge za klijente eToro Aus.

Široka ciljna grupa

ASIC je rekao da je ciljna grupa proizvoda “previše široka” i da je skrining test “veoma teško pasti i bez stvarne koristi osim kod dosadašnjih korsnika za koje proizvod CFD verovatno i nije bio prikladan.”

“Na primer, ako maloprodajni klijent ima umerenu toleranciju na rizik, ali nije iskusan investitor i nema razumevanja rizika trgovanja CFD-ovima, taj klijent i dalje spada u ciljnu grupu”, dodao je ASIC.

U odgovoru na optužbe ASIC-a, portparol eToro-a je rekao da se postupci odnose na period od 5. oktobra 2021. do 29. jula 2023. godine i da “eToro AUS sada posluje sa revidiranom odredbom o ciljnoj grupi za CFD-ove”.

U junu je eToro uklonio četiri kriptovalute u SAD-u. nakon pravnih postupaka koje je pokrenula američka Komisija za hartije od vrednosti i berze protiv kripto berzi Coinbase i Binance.


Izvor: The Block