Fantom Fondacija podržava Axelar i LayerZero rešenja mosta uprkos zabrinutosti Multichain-a.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Fantom Fondacija je reagovala na sumnjive sigurnosne incidente koji su uključivali Multichain most, a koji su rezultirali prenosom značajnih kripto sredstava u dva odvojena incidenta.
  • Fondacija je podržala Axelar i LayerZero kao alternativna rešenja mosta za svoju mrežu nakon problema sa Multichain-om.

Fantom Fondacija preduzima odlučne mere nakon niza sigurnosnih incidenata koji su uključivali Multichain most i koji su rezultirali prenosom velikih količina kripto sredstava pod sumnjivim okolnostima u dva odvojena incidenta. Ova situacija je dovela do podrške Fondacije za Axelar i LayerZero kao alternativna rešenja mosta za mrežu.

Fantom Fondacija je prepoznala izazove koje su ovi incidenti predstavljali za pružaoce likvidnosti, vlasnike tokena i korisnike unutar svog ekosistema, navodeći u saopštenju da ne postoji jedan, zvanično priznat ili “kanonički” most unutar mreže. Ovo je podsetnik zajednici o raznolikosti i fleksibilnosti ekosistema u vezi sa njegovom infrastrukturom.

Takođe je napomenuto da Axelar i LayerZero dobijaju sve veću popularnost nakon zabrinutosti u vezi sa Multichain-om.

“I Axelar i LayerZero su trenutna rešenja mosta koja postaju popularan izbor među graditeljima na Fantom-u”, tvitovala je Fondacija. “FDN [fondacija] će nastaviti da pomaže u podizanju svesti i podsticanju daljeg razvoja opcija kako se izdaju i usvajaju nove imovine na mreži.”

Fondacija je priznala da je Multichain istorijski bio glavni pokretač ukupne vrednosti zaključanih sredstava i obima transakcija na Fantom mreži, uglavnom zbog svoje prednosti kao prvog učesnika. Međutim, s obzirom na nedavne sumnjive aktivnosti, Fondacija se zalaže za diversifikaciju u druge mostove.

“Fondacija će pokušati da direktno podrži bazene izdatih imovina Axelar-a i LayerZero-a putem samih mostova kako bi podstakla likvidnost i poverenje u protokol”, dodala je.

Prenosi vrednosti od 230 miliona dolara putem Multichain-a

Potencijalna zloupotreba ranije ovog meseca rezultirala je prenosom od 126 miliona dolara, a zatim je usledio još jedan prenos od 103 miliona dolara u različitim sredstvima. Nakon prvog odliva, Multichain je upozorio korisnike da prestanu koristiti projekat i povuku odobrene ugovore, ali značajna količina sredstava ostala je na platformi.

Rastuće sumnje u “unutrašnji posao” razmatraju nekoliko analitičara, uključujući i one iz Chainalysis-a, značajne firme za analizu podataka o blokčeinu. Sumnje su podstaknute nestankom izvršnog direktora Multichain-a, čiji je boravak ostao nepoznat.

Fantom Fondacija je rekla da još uvek “čeka zvanično saopštenje i smernice od Multichain-a”.