Gensler izražava zabrinutost zbog prevare i manipulacije kada se pita o bitcoin ETF-ovima.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze, Gary Gensler, odbio je da direktno komentariše nedavni talas prijava za spot bitkoin berzovno-trgovanje fondovima, ali je ponovio svoje zabrinutosti zbog široke prevare i manipulacije na kripto tržištima, što implicira da bi mogao biti protiv odobrenja.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze, Gary Gensler, izrazio je sumnju u kripto tržište kada je upitan o trenutnim prijavama za spot bitkoin berzovno-trgovanje fondovima u televizijskom intervjuu u četvrtak.

Iako je jasno stavio do znanja da neće izneti direktno mišljenje dok cela petočlana komisija ne razmotri nedavni talas prijava, podstaknutih od strane investicionog giganta BlackRock i uglavnom zasnovanih na sporazumima o deljenju nadzora sa Coinbase-om, Gensler je izrazio zabrinutost zbog opšte prevare i manipulacije u kripto industriji kada je upitan za svoje mišljenje o prijavama za ETF u intervjuu za Bloomberg Television.

“U ovom polju postoji mnogo nepoštovanja zakona”, rekao je Gensler, komentarišući kombinacije različitih funkcija tržišta koje mogu da se dese na platformama za trgovanje kripto tokenima, a koje su zabranjene na tradicionalnim finansijskim berzama zbog sukoba interesa i zaštite investitora. “Same platforme, na kojima se obavlja trgovanje različitim kripto tokenima, iako neki od njih podležu zakonima o hartijama od vrednosti, trenutno nisu nužno u skladu sa tim proverenim zaštitama protiv prevare i manipulacije.”

Ovi komentari mogu ukazivati na to da će regulatorne prepreke vezane za zabrinutosti u vezi sa transparentnošću i manipulacijom na osnovnom tržištu verovatno ostati za bitkoin ETF-ove, uprkos obnovljenom entuzijazmu investitora. SEC je posebno podneo veliki slučaj o sprovođenju zakona protiv Coinbase-a prošlog meseca zbog nekoliko delova poslovanja kompanije, a u odvojenom tužbenom postupku optužio je Binance, najveću kripto berzu na svetu, da je tajno se kladila protiv svojih korisnika, između ostalih optužbi.

Još uvek nema informacija o zakonodavstvu, žalbi Ripple-a

Gensler je odbio direktno odgovoriti na pitanja o svojim mišljenjima o zakonodavstvu vezanom za digitalnu imovinu koje se ove nedelje razmatra na Kapitol Hilu, iako je ponovio svoje dugogodišnje uverenje da postojeći zakoni o hartijama od vrednosti jasno definišu industriju, uprkos tome što predsednik komisije vidi kao široko kršenje tih zakona.

Šef SEC-a je više puta izjavio da radije zadržava svoje razgovore sa izabranim zvaničnicima u tajnosti. Dvojica republikanskih kongresmena koji rade na zakonodavstvu vezanom za digitalnu imovinu javno su pritisnuli Genslera za “produktivno angažovanje” u njihovim zakonodavnim naporima prošle nedelje, dok se smatra da je SEC “sporo odgovorio na zahtevanu tehničku pomoć” u vezi sa složenim zakonom o strukturi kripto tržišta koji su usvojila dva odbora Predstavničkog doma. Gensler je, s druge strane, izložen javnoj kritici industrije koja želi da vidi nove propise prilagođene njenim sredstvima.

Iako su advokati SEC-a unapredili svoj verovatni argument u slučaju žalbe na podeljenu odluku u njihovom slučaju protiv Ripple Labs-a zbog XRP-a ranije ovog meseca, Gensler je takođe izbegao odgovoriti kada je upitan o tom slučaju, ponavljajući dugo uspostavljenu politiku da ne komentariše konkretne sprovođene postupke.

Osoblje mora da iznese svoj slučaj većinskoj demokratskoj komisiji radi glasanja kako bi formalno podnelo žalbu, iako su advokati SEC-a rekli sudiji u istom federalnom sudskom okrugu kao i odluka o Ripple-u da zanemari tu odluku nakon što je bila pozvana u odvojenom postupku sprovođenja koji se odnosi na Terraform Labs i bivšeg direktora kompanije Do Kwona, što je jasan signal da je žalba verovatna.

“Kapitalistička tržišta zaista ne bi funkcionisala bez policajaca na terenu i pravila puta”, rekao je Gensler u intervjuu u četvrtak. “Mi smo deo ovih dobro regulisanih tržišta.”