Istorija kripto tržišta zakon odobren za dalje napredovanje u punom američkom Domu.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Drugi odbor Doma je odobrio zakonodavstvo koje bi značajno promenilo način regulisanja kriptovaluta u SAD-u, uključujući usmeravanje agencija da stvore jasna pravila o tome kada digitalna imovina može preći iz vrednosnog papira u robu.
  • Istovremeno, srodni napor da se izradi sveobuhvatan okvir za stabilne kovanice naišao je na značajan problem u odvojenom odboru.

Odbor za poljoprivredu Doma je usvojio zakonodavstvo koje menja način regulisanja kripto tržišta u SAD-u, dan nakon što je to isto učinio Odbor za finansijske usluge Doma.

Ovaj zakon postaje najznačajniji deo zakonodavstva o digitalnoj imovini koji je dosad stigao do ovog nivoa u Kongresu. Sada kada su odbori raspravljali, izmenili i usvojili ovaj neobičan prekogranični napor, zakon će verovatno biti glasan u celom Domu predstavnika u bliskoj budućnosti. Međutim, neizvesnost ostaje u Senatu, a Komisija za hartije od vrednosti i berze izgleda skeptično prema ovom naporu.

Ova istorijska faza došla je usred napetije rasprave u Odboru za finansijske usluge Doma o odvojenom, ali povezanom zakonu koji se očekivalo da će dobiti više podrške između stranaka.

Otvaranje tržišta

Republikanci u Domu, kao i zagovornici industrije, radili su na tome da dobiju što više podrške od demokrata kako bi zakon o strukturi tržišta, nazvan “FIT for the 21st Century Act”, dobio dovoljno zamaha da se razmotri uprkos skepticizmu u Senatu koji je većinski demokratski.

Izgleda da je zakon o tržištu imao više demokratske podrške u Odboru za poljoprivredu, iako je mera napredovala glasanjem, što otežava kvantifikaciju koliko je bilo podrške između stranaka. Ali više demokrata je ponudilo amandmane na zakon koji su prihvatili republikanski predsedavajući Odbora za poljoprivredu Glenn “GT” Thompson i drugi republikanski članovi odbora, koji imaju malu većinu i u odboru i u celom Domu predstavnika.

“Ovaj zakon predstavlja značajan korak napred u naporima Odbora za poljoprivredu Doma da stvori neophodan regulatorni okvir za digitalnu imovinu koji štiti potrošače i investitore, istovremeno promovišući američko vođstvo u finansijama i tehnologiji”, rekao je republikanac iz Pensilvanije na sastanku odbora u četvrtak.

Pored dodeljivanja više moći i finansiranja za nadzor kripto tržišta tzv. digitalnih roba, pri čemu je najpoznatiji bitkoin, od strane Komisije za trgovanje robama budućnosti, zakon bi takođe usmerio regulatorne organe da stvore jasan put za digitalnu imovinu da pređe iz ulaganja u vrednosni papir u robu, sa manjim zahtevima za otkrivanje informacija u potonjem slučaju. Zakon bi takođe omogućio proces pojednostavljenog prikupljanja kapitala sličnog hartijama od vrednosti putem ponuda digitalne imovine i dodao bi 120 miliona dolara budžetu Komisije za trgovanje robama budućnosti na tri godine preusmeravanjem sredstava iz Komisije za hartije od vrednosti i berze.  

Rasprava i proces izmena u Odboru za poljoprivredu Doma bili su znatno manje napeti nego rasprava o istom zakonu u sredu ili istovremena rasprava o zakonu o stabilnim kovanicama u Odboru za finansijske usluge Doma. Zakon je prošao kroz neobičan proces rasprave i izmena u dva odbora zbog deljene nadležnosti nad dve različite vrste tržišta imovine i odgovarajućih regulatornih agencija: hartije od vrednosti i robe.

Rasprava o stabilnim kovanicama je napetija

Bipartitni razgovori o sveobuhvatnom okviru za stabilne kovanice, koji se smatraju povezanim naporom sa zakonom o tržištu zbog uloge koju stabilne kovanice često imaju u prelasku investicija sa jedne kriptovalute na drugu, su propali na veoma javan način istovremeno sa sastankom Odbora za poljoprivredu. Napor oko stabilnih kovanica takođe je više bio pokrenut nedavnim događajima na tržištu, jer su razgovori o ovom pitanju počeli prošlog leta nakon kolapsa Terra/Luna.

Demokrate su izrazile zabrinutost da će zakon omogućiti tehnološkim kompanijama poput Meta i Amazona da izdaju sopstvene stabilne kovanice i izbegnu federalnu regulaciju digitalne imovine.

Rep. Maxine Waters, demokrata iz Kalifornije, najviša demokratkinja u odboru, nazvala je trenutni nacrt zakona koji razmatraju republikanci “duboko problematičnim i lošim za Ameriku” tokom sastanka u četvrtak.

Republikanci su tražili mišljenje Njujorškog odeljenja za finansijske usluge, koje se smatra jednim od oštrijih regulatora na nivou države, o glavnoj tački spora, odredbi koja omogućava državama da odobre izdavanje stabilnih kovanica, kako bi pokušali da uravnoteže zabrinutosti oko opcije državnog licenciranja.

Administracija Bajdena ima primedbe na tu odredbu, prema izjavama datim na napetom sastanku odbora u četvrtak. Tradicionalni igrači u finansijskoj industriji poput banaka i kreditnih unija takođe su izrazili slične zabrinutosti u pismenoj korespondenciji prošle nedelje. Predsedavajući Odbora za finansijske usluge Doma Patrick McHenry, republikanac iz Severne Karoline, je uzvratio da bi i oni mogli imati koristi od zakonodavstva.

Dok je njegov odbor bio na pauzi od napete rasprave o stabilnim kovanicama, McHenry je obavestio članove da je Odbor za poljoprivredu upravo nekoliko minuta ranije odobrio svoj deo zajedničkog zakona o tržištu, putem ubrzanog glasanja. Nasuprot tome, rasprava i izmene istog zakona su zauzele veći deo vremena finansijskog odbora za politiku u sredu, samo da bi se šest demokrata pridružilo republikancima u zabeleženom glasanju.

“Ne želim da mnogo stvari preuzimam od Odbora za poljoprivredu, ali, čoveče, bilo je slatko”, našalio se McHenry.

Glasanje o zakonu o stabilnim kovanicama zakazano je za kasnije u četvrtak.