Sazmining se širi na Južnu Ameriku sa postrojenjem za obnovljivu proizvodnju bitkoina.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Novi rudnik bitkoina kompanije Sazmining u Paragvaju će koristiti višak električne energije iz brane Itaipu, omogućavajući zemlji da monetizuje višak energije dok obezbeđuje ekološki prihvatljiv način rudarenja bitkoina.
  • Ova postrojenja nude hosting po ceni koja je manja od 30% prosečnih energetskih troškova u SAD-u.

Sazmining, provajder rudarenja bitkoina koji koristi 100% obnovljive izvore energije za napajanje mašina, proširuje se na Južnu Ameriku otvaranjem novog postrojenja u Paragvaju. 

Postrojenje će biti otvoreno u septembru i koristiće višak električne energije koju generiše brana Itaipu, jedan od najvećih hidroelektričnih projekata na svetu sa 20 turbina koje mogu generisati 14 gigavata.

Novi centar će pružati hosting za 1.600 rudarskih rigova koje korisnici poseduju po ceni od 4,7 centi po kilovat satu – manje od 30% prosečnih troškova u SAD-u, što ga čini jednim od postrojenja sa najnižim energetskim troškovima u industriji rudarenja bitkoina, izjavio je Sazmining.

Proširenje pozicionira Paragvaj kao “idealnu lokaciju” za održivo rudarenje bitkoina i pruža način za monetizaciju viška električne energije koju generiše, dodao je Sazmining.

“Korišćenjem viška električne energije, rudarenje bitkoina efektivno pretvara ono što je nekada bio gubitak u profitabilno preduzeće za celu zemlju”, rekao je predsednik i COO Sazmininga Kent Halliburton. “Paragvajski političari i lokalni dobavljač električne energije, ANDE, su prihvatili ovaj novi razvoj i aktivno učestvuju u transakcijama električne energije za bitkoin”.

“Veći ciljevi Sazmininga su usmereni na podsticanje održive i budućnosti usmerene ka budućnosti ulaganjem u električnu infrastrukturu koja će i dalje služiti Paragvaju generacijama”, dodao je Halliburton.

Pretvaranje viška energije u profit, na održiv način

Brana Itaipu datira iz 1971. godine – slučajno zanimljiva godina za ljubitelje bitkoina, jer je tada američki predsednik Ričard Nikson obustavio konvertibilnost dolara u zlato.

Paragvaj je prvobitno udružio snage sa Brazilom kako bi izgradio branu, a Brazil je finansirao projekat. Međutim, Paragvaj je ostao sa viškom električne energije izvan svojih potreba i prodao je višak električne energije Brazilu sa gubitkom.

Rast industrije rudarenja bitkoina i novo postrojenje omogućiće zemlji da pretvori gubitak u profitabilno preduzeće, izjavio je Sazmining.

Sazmining je potpuno nepoverljiva usluga, što znači da se bitkoin nagrade klijenata šalju direktno iz rudarskog bazena u njihove privatne novčanike, a kompanija zarađuje samo kada to čine njihovi klijenti. Sazmining je rekao da ovo podstiče sve strane da optimizuju efikasnost rudarskih operacija, što se pokazuje kroz isplativost ekološki prihvatljivog postrojenja u Paragvaju, kao i kroz održavanje na licu mesta i posvećenu bezbednost.

Rudarski centar u Paragvaju će postati drugo takvo preduzeće Sazmininga, nakon što je u januaru prethodno otvorio hidroelektrično postrojenje u Viskonsinu.

Preko 50% rudarenja bitkoina sada koristi obnovljivu energiju, prema izveštaju ESG analitičara i suosnivača CH4 Capitala, Danijela Battona. Prethodni izveštaji Bitcoin Mining Councila, dobrovoljnog foruma za rudarenje bitkoina koji je prvi sazvao suosnivač MicroStrategya, Majkl Sejlor, pokazali su slične brojke.