Gensler odgovara na odluku Ripple-a, kaže da je razočaran tretmanom malih investitora.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Predsednik SEC-a, Gary Gensler, izjavio je da agencija “procenjuje” mišljenje koje je prošle nedelje stiglo od sudije iz Njujorka u dugotrajnom slučaju protiv Ripple Labs.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze, Gary Gensler, imao je mešovitu reakciju na odluku sudije prošle nedelje koja je omogućila i Rippleu i regulatoru da proglase delimičnu pobedu u dugotrajnom slučaju o tome da li treba smatrati XRP hartijom od vrednosti.

Konkretno, Gensler je rekao da je agencija “zadovoljna” odlukom koja je zaštitila institucionalne investitore i odbacila argument o nedostatku obaveštenja, koji je izneo Ripple. Sudijina odluka o malim investitorima, međutim, bila je više sporna. 

“Iako smo razočarani onim što su rekli o malim investitorima, još uvek to proučavamo i procenjujemo”, rekao je Gensler u ponedeljak na ručku Nacionalnog novinarskog kluba gde je govorio o veštačkoj inteligenciji.

SEC je 2020. godine optužio Ripple za nezakonito prikupljanje 1,3 milijarde dolara prodajom XRP-a. Sudija Analisa Torres iz Južnog okruga Njujorka prošle nedelje je presudila da XRP nije hartija od vrednosti kada se prodaje na sekundarnom tržištu, ali da jeste hartija od vrednosti kada se prodaje institucionalnim investitorima. 

Torres je rekla da “slepa ponuda” ili “programirana” prodaja Ripplea, gde je firma koristila algoritme za prodaju XRP-a na trgovačkim platformama, nije bila ponuda hartija od vrednosti. 

Kupci “nisu mogli znati da li su njihove novčane uplate išle Rippleu”, pa većina ljudi koji su kupili XRP na berzama nisu ulagali u Ripple, rekla je Torres. Torres je takođe primetila da su programirane prodaje od 2017. godine činile manje od 1% globalnog obima trgovanja XRP-om. 

Više sprovođenja zakona na vidiku

Agencija je u poslednjih nekoliko meseci preuzela nekoliko velikih kripto firmi, uključujući kripto berze Binance i Coinbase. SEC je optužio obe kompanije da nisu registrovane kod agencije, dok je takođe tvrdio da je Binance lagao kupce. 

“Šta je sledeće? Nastavićemo da pokušavamo da dovedemo firme koje možda nisu u skladu sa propisima u skladu sa propisima, ne prejudicirajući nijednu od njih i nastojeći da zaštitimo investicionu javnost”, rekao je Gensler.