G20 telo iznosi preporuke za regulisanje kripto-sredstava i stabilnih kovanica.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Finansijski odbor za stabilnost je finalizirao visok nivo preporuka za regulisanje kripto-sredstava i stabilnih kovanica

Finansijski odbor za stabilnost je finalizirao svoje preporuke za regulisanje globalnih kriptoaktivnosti.

Međunarodno telo koje savetuje G20 zemlje o globalnim finansijama je izdalo dva seta preporuka. Prvi set se odnosi na odgovarajuću regulaciju, nadzor i nadzor nad aktivnostima i tržištima kripto-sredstava. Drugi set je posebno usmeren na globalne aranžmane stabilnih kovanica.

Regulacija aktivnosti i tržišta kripto-sredstava

FSB je izdao devet preporuka za regulisanje kripto-sredstava i tržišta, naglašavajući prikupljanje podataka, praćenje okvira za upravljanje izdavača i podsticanje prekogranične regulatorne saradnje. FSB je takođe pozvao na redovne procene rizika uticaja kripto-sredstava na finansijski sistem i insistirao na jasnom, sveobuhvatnom otkrivanju informacija od strane izdavača kripto-sredstava i pružalaca usluga o njihovim operacijama, rizicima i ponudama.

Nadzor globalnih aranžmana stabilnih kovanica

FSB je predložio set preporuka za regulisanje globalnih aranžmana stabilnih kovanica. Vlasti su pozvane da zahtevaju snažne planove oporavka i rešavanja od izdavača.

Preporuke takođe naglašavaju potrebu da izdavaoci obezbede korisnicima snažan pravni zahtev za brzo povraćaj sredstava. Ako je stabilna kovanica vezana za jednu fiat valutu, povraćaj sredstava treba da odgovara vrednosti te valute. Da bi održali vrednost i izbegli rizike, vlasti treba da obezbede prava na povraćaj, mehanizme stabilizacije i poštovanje prudencijalnih standarda.