Kako izgleda biti NFT umetnik na Rarible platformi | Intervju

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ovo je intervju koji su uradili Marija Matić i Oliver, NFT umetnik, još 2020. godine kada je tek NTF tek postao nešto što pleni pažnju. NFT tržište raste i dalje privlači interesovanje kriptaša i trendsetera.


A kako izgleda biti prodavac NFT umetnosti na Rarible platformi, imali smo prilike da čujemo od Cryptooli-ja, koji se od skora bavi time. Cryptooli je kripto OG (Original Gangsta) iz Beča, dolazi iz sveta hemije i biotehnologije, a redovno piše o kriptu za Safex.org i svoj Medium blog. 

Cryptooli kaže da ga najviše nerviraju prodavci koji pokušavaju da nahajpuju svoja dela tako što ih kupe sami od sebe. Naime, zbog transparentnosti blokčejna, na Rarible i drugim NFT platformama se vidi istorijat prodaje i cene po kojima su dela prodata.

“Ako vidite da je neko delo samo jednom prodato, to može da znači da ga je prodavac kupio sam od sebe. Na taj način je podigao, tj uspostavio neki nivo cene koji želi, kao parametar za potencijalne kupce.”

M.M: Koliko je teško proveriti da li je to slučaj? Da li se prodavci trude da prikriju tragove kupovinom sa nepovezanih ETH adresa?

“Ima onih koji se trude da prikriju tragove, ali se često dešava da veliki prodavci budu razotkriveni, zato što se na njih obraća više pažnja, a oni se ne potrude dovoljno da to sakriju. Takodje, pretpostavljam da bi, zbog transparentnosti Eterijum blokčejna i progresa onchain analitike, popriličan broj ‘NFT wash trejdera’, koji pokušavaju da sakriju ove aktivnosti, mogao biti otkriven ukoliko bi se dovoljno napora uložilo u to.” 

M.M: Videli smo i da kripto influenseri, poput Bitboy-a i Ivan on Tech, imaju svoje Rarible prodavnice na kojima prodaju umetnost i kolekcionarske kartice. Čak štaviše, oni su trenutno medju prva tri najveća prodavca?

“Bitboy je prozvan da sam kupuje od sebe i tako diže cenu dela koje prodaje. Ne znam da li je to istina, ali sam video adresu sa koje je poslato 60 ETH nazad na adresu sa koje je kupljena većina njegovih itema. To je vrlo sumnjivo. Takodje, influenseri često prodaju dela manjih umetnika koji drugačije ne mogu da se probiju. Oni uzimaju proviziju za to. Najviše mi smeta kada npr. naštancuju 100 1/1 serije istog NFT-a i daju svakom različit broj, jer ne vidim poentu u tome. NFT tržište bi trebalo da neguje unikatnost.”

M.M: Čudno je i videti da se neka od 100/1 dela prodaju po mnogo višim cenama od drugih iz iste serije. Jel postoji neka ekonomska opravdanost za takve slučajeve?

“Ne da ja znam. Neka dela se rade u seriji od po 100, a onda vidimo da su samo 2-3 dela, od tih 100, preprodavana i dostigla su 10x veću cenu od onih koja nisu preprodavana.”

M.M: Zašto bi neko kupio proizvod koji je 10x skuplji, ako može da kupi neki od 99 istih takvih jeftinije?

“To je i dalje misterija za mene. Deluje da je bitno videti da za neko delo postoji potražnja, pogotovo ako je neki influenser bio vlasnik pre tebe. Al opet, nije kao da je Obama ili Madona bila vlasnik, pa sad da ima veze. Postoji i mogućnost da kreator kupi deo kolekcije od sebe i tako podigne cenu ostatku kolekcije. Nakon ponavljanja ovih koraka, sve manje i manje NFT-ova bude dostupno po nižoj ceni. Na ovaj način se stvara iluzija o rastu potražnje za umetničkim delom i namamljuju kupci za NFT po višoj ceni.”

M.M: Da li više košta da se izmintuje serija NFT tokena od jednog?

“Ne košta više. Možda se zato i odlučuju da mintuju serije, da bi eventualno više zaradili.”

M.M: Koliko košta da se izmintuje i listira token na Rarible?

“Prema mom iskustvu u poslednjih par nedelja, mintovanje tj. kreiranje NFT je najčešće koštalo izmedju $3 do $10, u zavisnosti od situacije na Eterijum mreži. Platforma takodje uzima 2.5%. Prilikom kreiranja tokena, izabereš i koliki želiš da budu rojaltis, tj provizija koju ćeš uzimati na sve dalje preprodaje tvog tokena (predlaže se od 10% do 30%). Kreiranje je inače vrlo jednostavno i traje par minuta, što je super. Ne moraš da budeš programer da bi to odradio. Bitno je samo da danloduješ pre toga WEB3 novčanik i da imaš nešto ETH na njemu.”

M.M: Trošak od $3 do $10 ne deluje jeftino, pogotovo za male gejming iteme

“Nije jeftino, još ako se baviš wash trejdingom haha, nakupe se naknade za transakcije i provizija platforme, pa se ne isplati prodavati dela za $20-30. Što se tiče jeftinih gejming itema, trošak mintovanja po NFT se može spustiti povećanjem broja NFT-a u kolekciji. Medjutim, kupac će i dalje biti suočen sa visokom naknadom za transakciju u poredjenju sa NFT cenom. Naknada za kupovinu jeste malo jeftinija od naknade za mintovanje koju prodavac plaća, ali je svakako skuplja od obične transakcije na Eterijumu.” 

M.M: Šta misliš o ZK rolap rešenju koje je GodsUnchained ekipa napravila na Eterijumu? Zove se ImmutableX i kažu da je već spreman za korišćenje. Tvrde da je mintovanje NFT tokena na njemu besplatno.

“Nisam stigao da se udubim u to, ali je sjajno ako bude radilo kao što kažu, pogotovo za 1/1 jeftine NFT. U slučaju ovakvih tokena, trošak mintovanja i transakcije je značajno veliki u odnosu na prodajnu cenu. Zbog toga su neprofitabilni za kreatora i opterećuju kupca visokim dodatnim troškovima.” 

M.M: Koliko je teško prodati NFT delo na Rarible? Koliko si ti uspeo da prodaš i za koje vreme, ako nije tajna?

“Do sada sam napravio 9 retkih 1/1 NFT koje sam ponudio za po 1 ETH. Prodao sam 2 dela u roku od par nedelja. Smatram to ok uspehom, obzirom da mi je trebalo par sati rada za svako delo. Verujem da je reklama najbitnija za uspeh, kao i u bilo kojoj drugoj oblasti.”

M.M: To je super uspeh, obzirom da tvoje primarno zanimanje nije vezano za umetnost. Gde misliš da je najbolje reklamirati NFT dela?

“Reklamiram ih samo na svom tviter profilu, gde dobijem nekoliko desetina ili stotina klikova na link u tvitu. Već neko vreme sam u kriptu i imam pratioce iz kripto industrije, pa sam verovatno u odredjenoj prednosti u odnosu na ljude koje ne prati baš niko iz kripta. Medjutim, iz mog iskustva, ovaj osrednji “reach” nije dovoljan da privuče slučajne nepoznate kupce na redovnoj bazi. Oba moja dela su prodata kupcima sa kojima sam imao istorijat interakcije na Tviteru. Sa ručno crtanim, retkim 1/1 NFT-ovima održavam svoje Raribles unikatnim. Voleo bih da ohrabrim kupce da podrže takve kreatore umesto influensera sa mnogo pratilaca, koji prodaju na stotine svojih NFT selfija. Postoje forumi i telegram grupe, kao i Rarible discord, gde se dela mogu reklamirati. Doduše, mnogi drugi se tamo reklamiraju, pa će teško baš vaša dela doći do izražaja. Generalno, mislim da bi svako ko ima dosta pratilaca, na svom blogu, Youtube kanalu, Tviteru ili Instagramu, mogao biti donekle uspešan u NFT prodaji. Kapiram da umetnici i gejming item kreatori, koji nisu iz sveta kripta, svakako mogu da probaju da zainteresuju svoje pratioce i kupce da kupe njihova dela u NFT formi. Budućnost je digitalna.”

Ovde možete pogledati dela koja Cryptooli prodaje na Rarible prodavnici. 

Čitaj o Hashmask fenomenu.