Japan Blockchain Association zahteva reviziju kripto poreza: CoinPost

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Japan Blockchain Association želi da vlada zemlje revidira sistem oporezivanja kriptovaluta.
  • JBA tvrdi da trenutni sistem oporezivanja sprečava rast web3 poslovanja u Japanu.

Japan Blockchain Association je navodno zatražila od vlade zemlje da revidira sistem oporezivanja kako bi se prilagodio kriptovalutama.

JBA tvrdi da je njegova analiza trenutnog sistema oporezivanja pokazala da rast web3 poslovanja u Japanu biva ometan.

Konkretno, zatraženo je da se porez na lične transakcije postavi na fiksnu stopu od 20%, a da se porezi na dobit ostvarenu putem transakcija kriptovalutama otkažu, prema CoinPost-u.

Statistike Japan Crypto Asset Exchange Association pokazuju da je do aprila 2023. godine otvoreno otprilike 6,8 miliona računa za kriptovalute — a JBA veruje, na osnovu ankete, da bi se investicije povećale ukoliko bi se izmenio sistem oporezivanja.

JBA takođe traži ukidanje oporezivanja nerealizovane dobiti na kraju godine za tokene izdatih od strane trećih lica — tvrdeći da će smanjenje prepreke za ulazak u web3 poslovanje omogućiti kompanijama da zadrže tokene umesto da ih prodaju radi plaćanja poreza.

Ranije ove nedelje, japanski premijer Fumio Kishida je izjavio da web3 ima potencijal da transformiše tradicionalni internet okvir i doprinese društvenim promenama — i da je vlada posvećena stvaranju povoljnog okruženja za promovisanje web3.