Indijski Vrhovni sud pritiska Saveznu vladu da donese jasnu regulativu o kriptovalutama: izveštaj

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Indijski Vrhovni sud je navodno naložio Saveznoj vladi da zabeleži da li namerava da uspostavi saveznu agenciju za istraživanje kriminalnih slučajeva vezanih za kriptovalute.

Indijski Vrhovni sud je naložio Saveznoj vladi da zabeleži da li namerava da uspostavi saveznu agenciju za istraživanje kriminalnih slučajeva vezanih za kriptovalute – nazivajući to “nepovoljnim” što Centar još uvek nema zakon ili agenciju koja reguliše kriptovalute – prema Hindustan Times.

“Još uvek nemate nikakav zakon, nažalost”, rekli su sudije Surya Kant i Dipankar Datta pre nego što su pitali: “Imate li agenciju na nacionalnom nivou koja može da razume ove slučajeve i da ih pravilno istraži?”

“Želimo da identifikujete nacionalnu specijalizovanu agenciju, u nacionalnom interesu”, dodali su, pre nego što su pitali: “Kakvu vrstu kvalitetne istrage možete očekivati kada imate policajca koji se promoviše u pomoćnog podinspektora ili podinspektora, da se bavi ovakvim slučajevima?”

Bench nije štedeo reči kada je zahtevao od Centra da uspostavi pravni režim za rukovanje slučajevima vezanim za kriptovalute – koji često uključuju kompleksne transakcije – objašnjavajući:

“Mora postojati neki zakonodavni mehanizam. Možete nam reći da je na vama da odlučite da li ga želite ili ne. Ali dokle god nemate mehanizam, kako ćete istraživati ljude i držati ih iza rešetaka? To je, na kraju krajeva, novac zemlje koji se izvlači.”

“Ko ima odgovornost da to zaustavi”, pitala je Bench. “Mislimo da ćete sami izaći i ponuditi neko rešenje.”

Indija je dugo bila žarište regulatorne neizvesnosti i daleko je od prijateljske jurisdikcije za kriptovalute. Međutim, Centralna banka Indije nastavlja da pokazuje interesovanje za digitalnu rupiju – centralnu bankarsku digitalnu valutu.