Američki zakonodavci izražavaju zabrinutost da Apple-ova App Store guši inovacije u vezi sa blockchain tehnologijom.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Dva američka predstavnika su juče poslala pismo izvršnom direktoru Apple-a Timu Kuku, pitajući ga o smernicama kompanije za App Store.
  • Konkretno, izrazili su zabrinutost da ove smernice guše nove tehnologije, poput tehnologije distribuirane knjige i nezamenjivih tokena.

Predstavnici Gus Bilirakis (R-FL) i Jan Schakowsky (D-IL) su juče poslali pismo izvršnom direktoru Apple-a Timu Kuku, pitajući ga o smernicama App Store-a ove kompanije sa sedištem u Kaliforniji – i da li guše nove tehnologije, poput tehnologije distribuirane knjige i nezamenjivih tokena.

Zakonodavci su primetili da Apple izgleda koristi smernice App Store-a kako bi profitirao i smanjio korisnost kripto aplikacija putem prinudnog uvođenja “lite” verzija – navodeći iskustvo Axie Infinity-ja na App Store-u kao primer.

Slanjem pisma, zakonodavci su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da politike Apple-a mogu naštetiti vođstvu Sjedinjenih Američkih Država u novim tehnologijama.

“Iako je Apple tvrdio da ove ograničenja povećavaju sigurnost stvaranjem zatvorenog vrta, mnogi su zabrinuti da je Apple koristio App Store kao oružje protiv konkurencije”, rekao je predsednik i član Odbora za inovacije, podatke i trgovinu. “Važno je da Kongres u potpunosti razume smernice App Store-a i u kojoj meri ove smernice ograničavaju inovaciju i utiču na američko tehnološko vođstvo.

“Naš odbor ostaje posvećen promovisanju potpune transparentnosti i osiguravanju da se velike tehnološke kompanije drže odgovornima za monopolističko ponašanje”, dodali su. “Želimo da stvorimo ravnopravno polje u industriji kako bi američka inventivnost mogla nastaviti da napreduje.”

Zakonodavci su prethodno napisali slično pismo Apple-u u vezi sa politikama App Store-a koje se odnose na TikTok i druge aplikacije poreklom iz Kine.