Jedinica za digitalnu imovinu Societe Generale dobija prvu francusku licencu za kriptovalute.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Digitalna podružnica Societe Generale dobila je prvu DASP kripto licencu u Francuskoj.

Societe Generale postala je prva kompanija koja je dobila licencu za pružanje usluga digitalnih sredstava (DASP) u Francuskoj.

Francuski regulator Autorité des Marchés Financiers (AMF) je dodelio DASP licencu Societe Generale-Forge, kripto podružnici SocGen-a, 18. jula. Licenca omogućava Forge da obavlja čuvanje digitalnih sredstava, prodaju i kupovinu digitalnih sredstava za zakonito sredstvo plaćanja i trgovinu digitalnim sredstvima.

CEO Forge-a, Jean-Marc Stenger, je izjavio da licenca “potvrđuje našu pionirsku ulogu u ekosistemu kripto sredstava”. Stenger je dodao da će omogućiti Forge-u da zadovolji potražnju institucionalnih klijenata za digitalnim sredstvima.

Mnoge kripto kompanije, uključujući Binance, su registrovane kod AMF, ali samo Forge od Societe Generale je dobila licencu. Nivo usaglašenosti za dobijanje licence je mnogo veći od zahteva za registraciju. Da bi dobila licencu, firma takođe mora biti registrovana u Francuskoj. “Firme moraju da se pridržavaju određenih zahteva u pogledu organizacije, finansijskih resursa i poslovnog ponašanja”, rekao je AMF.

EU je u aprilu usvojila svoj regulatorni okvir za tržišta kripto sredstava, MiCA. Prema novom zakonodavstvu, pružaoci digitalnih sredstava će morati da dobiju punu licencu od države članice da bi poslovali u EU do januara 2025. godine.