JPMorgan kaže da je malo verovatno da će odobrenje za bitcoin ETF biti “game changer”.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • JPMorgan ne predviđa značajan uticaj od potencijalnog odobrenja spot bitkoin ETF-a u SAD-u.
  • Takvi ETF-ovi na drugim tržištima nisu uspeli da privuku veliki interes investitora, navodi banka.

Dok entuzijasti za kriptovalute s nestrpljenjem očekuju odobrenje spot bitkoin berzovno-trgovanog fonda (ETF) u Sjedinjenim Američkim Državama, JPMorgan kaže da takvo odobrenje možda neće imati značajan uticaj na kripto tržište, kako mnogi očekuju.

“Potencijalno odobrenje fizički podržanih bitkoin ETF-ova od strane SEC-a [Komisija za hartije od vrednosti i berze] verovatno neće biti prekretnica za kripto tržišta”, napisali su strategisti JPMorgana predvođeni Nikolao Panigirtzoglouom u izveštaju objavljenom u četvrtak. Nekoliko faktora je dovelo do sumnje JPMorgana u uticaj.

Prvo, spot bitkoin ETF-ovi postoje u Kanadi i Evropi već neko vreme, ali nisu uspeli da privuku značajan interes investitora. Odlivi iz ETF-ova zlata tokom protekle godine takođe nisu koristili bitkoin fondovima uopšte, uključujući i ETF-ove na osnovu futuresa, rekli su analitičari.

Koristi spot bitkoin ETF-ova su “prilično marginalne”

Iako spot bitkoin ETF-ovi imaju neke prednosti u odnosu na ETF-ove na osnovu futuresa, te koristi su “prilično marginalne”, prema analitičarima JPMorgana. Spot bitkoin ETF-ovi nude direktni i potencijalno sigurniji način za dobijanje izloženosti prvom i najvećem kriptovaluti na svetu. Oni eliminišu složenosti vezane za čuvanje i prenos kriptovalute, kao i umanjuju rizik osnove povezan sa ETF-ovima na osnovu futuresa. (Rizik osnove je odstupanje između vrednosti investicije i njenog osnovnog benchmarka).

Spot bitkoin ETF-ovi takođe imaju potencijal da bolje odražavaju trenutnu ponudu i potražnju, donoseći veću likvidnost i poboljšanu transparentnost cene, prema analitičarima. Međutim, uvođenje spot bitkoin ETF-ova može preusmeriti trgovačku aktivnost i likvidnost sa američkog tržišta bitkoin futuresa “u meri u kojoj spot bitkoin ETF-ovi zamene ETF-ove na osnovu futuresa”, rekli su analitičari.

Obnovljena trka za spot bitkoin ETF-om je u toku. Nekoliko kompanija, uključujući tradicionalne finansijske gigante BlackRock i Fidelity, takmiče se za odobrenje i bore se da investitorima omoguće pristup kripto tržištu. SEC je ranije odbio sve spot bitkoin ETF-ove. Ovoga puta postoji rastući optimizam da će SEC možda dati odobrenje, s obzirom da je jedna od njegovih glavnih prethodnih briga pretpostavljeno rešena, pošto su podnosioci ETF-a napomenuli svoje planove da uđu u “ugovore o deljenju nadzora” sa berzama kao što je Coinbase.