Južna Koreja će od sledeće godine zahtevati od firmi da prijave svoje kripto posedovanja.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Regulator finansijskih tržišta će zahtevati od firmi koje izdaju ili poseduju kriptovalute da otkriju detalje počevši od januara 2024. godine kao deo svojih računovodstvenih pravila.
  • Zemlja je upravo prošlog meseca usvojila zakonodavstvo posvećeno zaštiti investitora u kriptovalute.

Južna Koreja će od sledeće godine zahtevati od domaćih kompanija da otkriju posedovanje kriptovaluta kao deo novih računovodstvenih pravila, saopštio je njen regulator finansijskih tržišta u utorak.

Finansijska služba Južne Koreje (FSC) je u saopštenju objavljenom u utorak navela da će kompanije koje izdaju ili poseduju kriptovalute morati da pruže detaljne informacije o kriptovalutama u skladu sa novim računovodstvenim standardima koji će stupiti na snagu u januaru 2024. godine.

Novi propisi će zahtevati od izdavalaca kriptovaluta da otkriju informacije uključujući detalje o tokenima, poslovnim modelima i internim računovodstvenim politikama.

Domaće kompanije koje poseduju kriptovalute će morati da prijave klasifikaciju tokena, knjigovodstvenu vrednost i tržišnu vrednost svojih posedovanja.

“Vlada poboljšava transparentnost računovodstva u transakcijama virtuelnih sredstava zahtevajući od kompanija da otkriju detaljne informacije, nakon usvajanja Zakona o virtuelnim sredstvima u parlamentu 30. juna”, navodi se u saopštenju FSC-a.

Korejski odbor za računovodstvene standarde je odobrio nacrte propisa 7. jula, dodao je FSC.

Novo zakonodavstvo 

U junu su južnokorejski zakonodavci usvojili zakonodavstvo koje ima za cilj bolju zaštitu investitora u kriptovalute.

Novo zakonodavstvo, koje se sastoji od 19 zakona vezanih za kriptovalute, daje FSC-u i Banki Koreje ovlašćenje da nadgledaju operatore kriptovaluta i čuvare imovine.

Novi zakon takođe omogućava vlastima da izriču kazne u slučajevima nelojalne trgovine virtuelnim sredstvima.