Planovi tradicionalnih upravitelja imovine su “trenutak validacije”, kaže šef Grayscale-a.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • CEO Grayscale Investments-a, Michael Sonnenshein, pozdravio je dolazak BlackRock-a i drugih velikih igrača u trku za lansiranje spot bitkoin ETF-a.
  • Kripto kompanija trenutno tuži SEC zbog blokiranog pokušaja pretvaranja svog potpisanog fonda u ETF.

CEO Grayscale Investments-a, Michael Sonnenshein, pozdravio je napore BlackRock-a, Fidelity-ja i drugih gigantskih upravitelja imovinom da se uključe u kripto prostor.

Pitajući se na CNBC-ovom segmentu “Last Call” kako se oseća povodom podnošenja zahteva od strane BlackRock-a za lansiranje spot bitkoin ETF-a u junu, Sonnenshein je rekao: “To je trenutak validacije”.

“Videti doslovno najvećeg upravitelja imovinom na svetu kako javno potvrđuje svoje napore u kripto prostoru samo daje validnost ovoj vrsti imovine i snazi koju ima”, dodao je.

Nakon što je BlackRock podneo zahtev za svoj kripto ETF u junu, nekoliko rivalnih giganta u sektoru upravljanja imovinom je sledilo njihov primer, uključujući Fidelity, Invesco i WisdomTree.

U odsustvu takvih etabliranih kompanija, Grayscale je do sada predvodio put u upravljanju kripto imovinom. Njihov Grayscale Bitcoin Trust, poznatiji kao GBTC, trenutno ima 19,1 milijardu dolara imovine pod upravljanjem. Međutim, performanse fonda su zaostajale u poslednjim godinama i danas se trguje sa 27,5% popusta u odnosu na Neto Vrednost Imovine, prema podacima The Block Research-a.

Pokušaj konverzije u ETF

Kompanija kojom rukovodi Sonnenshein podnela je zahtev za pretvaranje svog potpisanog fonda u ETF prošle godine – ali je odbijena od strane Američke Komisije za Hartije od Vrednosti i Berze. Grayscale je zatim tužio regulatora u junu 2022. godine u nadi da će ga naterati na akciju.

“Ako uspemo u tom izazovu, zapravo će se otključati milijarde dolara investitorskog kapitala”, rekao je Sonnenshein danas za CNBC.

“Prelazak na strukturu ETF-a pružiće investitorima dodatnu zaštitu koju žele i zaslužuju.”