Južna Koreja poziva platforme za kriptovalute da “pojačaju kapacitet usklađenosti”

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Korejska finansijska obaveštajna jedinica sastala se sa pet domaćih pružalaca usluga virtuelnih sredstava – uključujući Upbit i Bithumb – kako bi im pomogla da “ojačaju odgovor na ilegalne aktivnosti”.
  • Zemlja je pokrenula interagensku istražnu jedinicu za borbu protiv kriminala vezanog za kriptovalute.

Južnokorejske vlasti će raditi na podršci pružaocima usluga virtuelnih sredstava u njihovim naporima za usklađivanje i suzbijanje relevantnog kriminala dok zemlja čeka odgovarajuću zakonodavstvo usled porasta ilegalnih aktivnosti na tržištu, saopštila je danas vlada.

Korejska finansijska obaveštajna jedinica – agencija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma – održala je sastanak konsultativnog tela kako bi “ojačala kapacitet pružalaca usluga virtuelnih sredstava u pogledu usklađivanja”, prema saopštenju objavljenom danas od strane Komisije za finansijske usluge.

Sastanak se održao samo dan nakon što je zemlja pokrenula interagensku istražnu jedinicu za borbu protiv kriminala vezanog za kriptovalute. Interagenska jedinica obuhvata najmanje 30 istražitelja iz tužilaštva, Finansijske supervizorske službe, Nacionalne poreske službe i Carinske službe Koreje, izvestila je novinska agencija Yonhap .

“Iako je KoFIU dosad obavljala svoje nadzorne funkcije uglavnom u okviru napora protiv pranja novca, osnovaćemo tim za stratešku analizu virtuelnih sredstava kako bismo sistematičnije analizirali kriminalne aktivnosti koje uključuju virtuelna sredstva, kako bismo mogli pružiti više značajnih i vrednih podataka istražnim organima”, rekao je komesar KoFIU Rhee Yunsu na sastanku.

Na sastanku je prisustvovalo pet domaćih pružalaca usluga kriptovaluta koji su izvestili o svojim merama za suočavanje sa potencijalnim kriminalom. 

Upbit, južnokorejska berza, izjavila je da je koristila veštačku inteligenciju za pomoć u otkrivanju grešaka u transakcijama, prema saopštenju. Druga berza, Bithumb, izjavila je da je razvila svoju aplikaciju za berzu kako bi otkrila nezakonito uparene naloge i automatski onemogućila povezane funkcije kada otkrije da je uključena aplikacija za daljinsko upravljanje.

Nova zakonodavstvo o kriptovalutama u Južnoj Koreji

U junu su južnokorejski zakonodavci usvojili zakonodavstvo za bolju zaštitu investitora u kriptovalute. Novo zakonodavstvo, koje se sastoji od 19 zakona vezanih za kriptovalute, daje Komisiji za finansijske usluge i Banci Koreje ovlašćenje za nadzor operatera kriptovaluta i čuvara imovine. Novi zakon takođe omogućava vlastima da izriču kazne u slučajevima nelojalne trgovine virtuelnim sredstvima.

Ranije ovog meseca, Komisija za finansijske usluge je saopštila da će zahtevati od domaćih kompanija da prijave posedovanje kriptovaluta od naredne godine kao deo novih pravila računovodstva. Nova pravila će takođe zahtevati od izdavalaca kriptovaluta da otkriju informacije uključujući detalje o tokenima, poslovne modele i interne računovodstvene politike.